Tudomány

Ausztrál őslakosok fedezték fel Amerikát?

24.hu
24.hu

2010. 10. 01. 14:19

Tizenegyezer éves ausztrál csontokat találtak Közép- és Dél-Amerikában.
Korábban a témában:

A São Pauló-i Walter Neves evolúciós biológus elmélete szerint az első Amerikában élő emberpopuláció szoros antropológiai rokonságot mutat az ausztrál őslakosokkal. Walter Neves a koponyák morfológiáját elemezte, amikor erre a következtetésre jutott.

Azonban a tízezer éves és az azután talált csontvázak java része mégis mongoloid jellegzetességgel bír, valószínűleg kelet- és észak-ázsiai származású.

Az utóbbi eredmény igazolja azt az általános vélekedést, mely szerint szibériai eredetű az amerikai őslakosság. Az előbbi pedig azt, hogy az ausztráliaiak esetleg hamarabb vándorolhattak Amerikába, mint a szibériaiak.

MÉGSEM LÉTEZETT A CLOVIS MEGAFAUNA?

Amerikai régészeti körökben a domináns elmélet eddig az volt, hogy Amerika első telepesei a Clovis megafauna emberei lehettek, akik már kőeszközöket is használtak.

Az uralkodó elmélet szerint a Clovis emberek a Bering-szoroson áthaladva értek Alaszkába Szibériából az utolsó jégkorszakban.

Az ausztráliaiak jelenléte a megafauna létét vonja kétségbe, hiszen ezek szerint a telepesek több irányból jöhettek.

Walter Neves egy évtizede vizsgálja a Luizának keresztelt nő csontvázát, mely körülbelül 11 ezer éves lehet. A kutató meg van győződve arról, hogy Luiza az eddigi legidősebb csontváz, amely az amerikai kontinensekről származik.

A koponya morfológiai elemzése kimutatta, hogy anatómiailag azokkal az emberekkel rokon, akik 100 ezer éve Afrikából Ausztráliába vándoroltak. Ausztráliából 50 és 40 ezer éve pedig benépesítették Malinézia környékét. Onnan pedig a Csendes-óceánon át juthattak Amerikába.

A 1990-es évek óta Walter Neves több száz Luizájéhoz hasonló csontvázat vizsgált meg. A csontvázak mindegyike az ausztrál bennszülöttekre emlékeztető jegyeket hordozott.

A biológus elmélete azt igazolná, hogy az Ausztrália felől érkező telepesek korábban vagy közel egy időben érték el az amerikai kontinenseket, mint az Észak-Kelet-Európából érkező emberek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.