Tudomány

Hatástalan az egyik antidepresszáns

A legújabb kutatások szerint a reboxetin hatóanyagú antidepresszáns "hatástalan és potenciálisan ártalmas" lehet.

A reboxetin hatóanyagú antidepresszáns “hatástalan és potenciálisan ártalmas”, a szerről közzétett adatok túlbecsülik előnyeit, és alábecsülik kockázatait.

A British Medical Journal című orvosi folyóiratban megjelent áttekintésben a kutatók úgy találták, hogy a reboxetin klinikai kipróbálásában résztvevő páciensek adatainak mintegy háromnegyedét eddig nem publikálták. Szerintük ez ellentmond annak az elvárásnak, hogy minden kutatási adatot a lehető leggyorsabban közzé kell tenni.

“Nem vezető gyógyszer a depresszió kezelésében, ám minden egyes páciens, akit hatástalan szerrel kezelnek, eggyel több a megengedhetőnél” – hangsúlyozta Beate Wieseler kutatásvezető.

A kutatócsoport a reboxetin 13 klinikai próbájának eredményeit elemezte, köztük a gyógyszercég nyolc, korábban publikálatlan klinikai tesztjét. Mindezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy a szer hatástalan a depresszió kezelésében, és káros mellékhatásai lehetnek.

“A publikált adatok a reboxetin előnyeit a placebóhoz képest akár 115 százalékkal, és a reboxetint a többi SSRI-készítményhez képest 23 százalékkal túlbecsülik, valamint alábecsülik az ártalmakat” – írták tanulmányukban. A kipróbálásban résztvevő páciensek 74 százalékának adatait eddig nem tette közzé a gyógyszercég.

A British Medical Journal szerkesztőségi cikkében azt írja, hogy a hiányzó klinikai adatokkal eltorzították az alapul szolgáló orvosi bizonyítékokat, és a bizalom helyreállítására irányuló azonnali lépéseket sürget.

MI TARTALMAZ REBOXETINT?

A Pfizer gyógyszercég Edronax márkanéven hozott forgalomba reboxetint tartalmazó terméket.

1997 óta számos európai országban engedélyezték a depresszió kezelésére, ám hatásosságával kapcsolatban kételyek merültek fel néhány friss tanulmány alapján, valamint azután, hogy 2001-ben az Egyesült Államokban visszautasították engedélyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik