Tudomány

A kutyák is lehetnek optimisták

A kutyák közt is vannak optimisták és pesszimisták - derítették ki a Bristoli Egyetem kutatói.

Viselkedéskutatók a Bristoli Egyetemen Michael Mendl etológusprofesszor vezetésével 24 állatmenhelyre került kutyát vizsgáltak meg.

Az első kísrélet során húsz percre egy gondozóval egy üres teremben kellett lenniük, majd másnap öt percre bezárták oda őket egyedül. Eközben videokamerákkal rögzítették, ahogy az ebek az ajtót kaparták és ugattak, vagy pedig nyugodtak maradtak.

A kísérlet második részében a kutatók ínyencfalatokkal töltötték meg tálkákat, majd megtanították nekik, merre vannak az üres, és merre a teli tálkák.

Később azokat “köztes” helyekre rakták. Azokat a kutyákat, amelyek boldogan rohantak a finomságokhoz, optimistának kategorizálták, amelyek haboztak, pesszimistának.

Később összehasonlították a két kísérletrész eredményeit.

Azok a kutyák, amelyek bezárva szorongtak – és ennek jeleként ugattak és kaparták az ajtót – leginkább a pesszimisták közül kerültek ki. Az optimisták bezárva is többnyire megőrizték nyugalmukat.

Mendl szerint a felismerés fontos az ebtulajdonosok számára, amennyiben helyesen akarják kezelni kedvenceiket. Rámutat például arra, hogy a kutyák szorongása elszigeteltség esetén nem jó jel, ahogyan azt egyes állattartók vélik.

AJÁNLOTT LINK:

A kutyák viselkedésével foglalkozó tanulmány a Current Biology-ban (angol nyelven)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik