Tudomány

Új mongúzfajt azonosítottak Madagaszkáron

A macska méretű állat leginkább egy csenevész vadászgörényre emlékeztet.

A különös állatot még 2004-ben véletlenül vették észre Madagaszkár egyik eldugott tavában a Durrel Wildlife Conservation Trust munkatársai, akik tíz éven át végeztek kutatásokat a környéken.

A tudósoknak sikerült két egyedet foglyul ejteniük, s kezdetben az állatokat barnafarkú mongúznak vélték.

A nőstényt, miután megvizsgálták, szabadon engedték, a hím azonban kimúlt a csapdában, így tetemét a londoni Természettudományi Múzeumba küldték további vizsgálatok céljából.

Aprólékos vizsgálat során jöttek rá a tudósok, hogy a ragadozó emlősök ismeretlen fajáról van szó.

John Fa professzor szerint az új mongúz életmódjában sokkal inkább egy vidrára emlékeztet: a vízben él, s halakkal, rákokkal táplálkozik. Mindazonáltal a tudósok gyakorlatilag semmit sem tudnak, hogy mekkora a mongúz populációja, s milyen az életciklusa.

Fidimala Bruno Ralainsasolo biológus szerint, akinek sikerült foglyul ejteni az ismeretlen ragadozót, a faj veszélyeztetett: a mezőgazdasági termelés kiterjesztése szűkíti az élőhelyeit, de veszélyt jelent a környezetszennyezés is.

Korábban is volt tudomásunk arról, hogy egy ragadozó emlős él a Lac Alaotra mocsaras vidéken, de úgy véltük, hogy a barnafarkú mongúzról van szó.

A koponyacsontokon, a fogazaton és a mancsokon felfedezett különbségek viszont egyértelműen bizonyítják, hogy egy másik fajról van szó, amely alkalmazkodott a vízi életmódhoz.

A foltos barnabundájú állatot Durrel mongúzának – Salanoia durrelii – nevezték el Gerald Durrel 1925-1995 között élt brit zoológus, író tiszteletére.

Ajánlott videó