Tudomány

Új mongúzfajt azonosítottak Madagaszkáron

Administrator
Administrator

2010. 10. 13. 08:04

A macska méretű állat leginkább egy csenevész vadászgörényre emlékeztet.
Korábban a témában:

A különös állatot még 2004-ben véletlenül vették észre Madagaszkár egyik eldugott tavában a Durrel Wildlife Conservation Trust munkatársai, akik tíz éven át végeztek kutatásokat a környéken.

A tudósoknak sikerült két egyedet foglyul ejteniük, s kezdetben az állatokat barnafarkú mongúznak vélték.

A nőstényt, miután megvizsgálták, szabadon engedték, a hím azonban kimúlt a csapdában, így tetemét a londoni Természettudományi Múzeumba küldték további vizsgálatok céljából.

Aprólékos vizsgálat során jöttek rá a tudósok, hogy a ragadozó emlősök ismeretlen fajáról van szó.

John Fa professzor szerint az új mongúz életmódjában sokkal inkább egy vidrára emlékeztet: a vízben él, s halakkal, rákokkal táplálkozik. Mindazonáltal a tudósok gyakorlatilag semmit sem tudnak, hogy mekkora a mongúz populációja, s milyen az életciklusa.

Fidimala Bruno Ralainsasolo biológus szerint, akinek sikerült foglyul ejteni az ismeretlen ragadozót, a faj veszélyeztetett: a mezőgazdasági termelés kiterjesztése szűkíti az élőhelyeit, de veszélyt jelent a környezetszennyezés is.

Korábban is volt tudomásunk arról, hogy egy ragadozó emlős él a Lac Alaotra mocsaras vidéken, de úgy véltük, hogy a barnafarkú mongúzról van szó.

A koponyacsontokon, a fogazaton és a mancsokon felfedezett különbségek viszont egyértelműen bizonyítják, hogy egy másik fajról van szó, amely alkalmazkodott a vízi életmódhoz.

A foltos barnabundájú állatot Durrel mongúzának – Salanoia durrelii – nevezték el Gerald Durrel 1925-1995 között élt brit zoológus, író tiszteletére.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.