Tudomány

Két csontváz írhatja át az afroamerikaiak történelmét

Egy új feltárás szerint az afrikaiak 150 évvel korábban léptek az amerikai kontinensre, mint ahogy azt eddig gondolták.

Valószínűleg Kolombusz Kristóf színesbőrű tengerészei voltak az első afrikaiak, akik betették a lábukat az “Újvilágba”.

Egy nemrégiban a Dominikai Köztársaságban feltárt temetőben olyan afroamerikai csontokat találtak, amelyek 150 évvel korábbiak, mint ahogy az első afrikaiakat szállító szolgahajó megérkezett volna a kontinensre.

A La Isabela-n 1494-ben 1700 fős legénységgel tette meg második útját az Újvilágba Kolombusz Kristóf a leletek alapján afrikaiakkal a fedélzetén.

A hajó a mai Dominikai köztársaságban Hispaniola szigetén ért partot. Két év alatt a legénységből háromszázan haltak meg éhségben, és betegségekben. A telepesek által épített város 1498-ban teljesen elhagyatott lett.

Tavaly a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 49 csontvázat exhumáltak a La Isabela legénységét őrző XV. századi temetőből.

Hét csontvázról gyanították, hogy afrikai eredetűek lehetnek, egyelőre kettőről bizonyosodott be DNS-vizsgálatok után, hogy valóban azok.

A DNS-elemzések alapján azonban nem lehet tudni, hogy a La Isabela fedélzetére szabad elhatározásukból vagy rabszolgaként kerültek. Mindenesetre a lelet átírja az első afroamerikaiak történetét, hiszen elsőként léptek ők is a kontinensre az első fehérbőrű európaiakkal egyetemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik