Tudomány

Két csontváz írhatja át az afroamerikaiak történelmét

24.hu
24.hu

2010. 09. 20. 13:40

Egy új feltárás szerint az afrikaiak 150 évvel korábban léptek az amerikai kontinensre, mint ahogy azt eddig gondolták.
Korábban a témában:

Valószínűleg Kolombusz Kristóf színesbőrű tengerészei voltak az első afrikaiak, akik betették a lábukat az “Újvilágba”.

Egy nemrégiban a Dominikai Köztársaságban feltárt temetőben olyan afroamerikai csontokat találtak, amelyek 150 évvel korábbiak, mint ahogy az első afrikaiakat szállító szolgahajó megérkezett volna a kontinensre.

A La Isabela-n 1494-ben 1700 fős legénységgel tette meg második útját az Újvilágba Kolombusz Kristóf a leletek alapján afrikaiakkal a fedélzetén.

A hajó a mai Dominikai köztársaságban Hispaniola szigetén ért partot. Két év alatt a legénységből háromszázan haltak meg éhségben, és betegségekben. A telepesek által épített város 1498-ban teljesen elhagyatott lett.

Tavaly a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói 49 csontvázat exhumáltak a La Isabela legénységét őrző XV. századi temetőből.

Hét csontvázról gyanították, hogy afrikai eredetűek lehetnek, egyelőre kettőről bizonyosodott be DNS-vizsgálatok után, hogy valóban azok.

A DNS-elemzések alapján azonban nem lehet tudni, hogy a La Isabela fedélzetére szabad elhatározásukból vagy rabszolgaként kerültek. Mindenesetre a lelet átírja az első afroamerikaiak történetét, hiszen elsőként léptek ők is a kontinensre az első fehérbőrű európaiakkal egyetemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.