Tudomány

Hivatalos halálok: végelgyengülés

Administrator

2010. 09. 20. 09:35

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jövőre felveszi az "öregkort" - a végelgyengülést - a hivatalos halálokok közé.
Korábban a témában:

Miközben egy évszázaddal ezelőtt százezer emberből a korabeli feltételek között körülbelül harmincnak adatott meg, hogy megérje a 100. születésnapját, addig a 2006-os születésűek közül százezerből várhatóan majdnem kétezer éri meg ezt a magas kort.

A világ szakértői jövőre kezdik el frissíteni a Betegségek Nemzetközi Besorolását (ICD), amely több, mint 14 ezer fajta diagnózist tartalmaz. Az ICD revíziója alkalmat nyújt az öregségi végelgyengülés felvételére a hivatalos halálokok közé.

Az 1893-ban elfogadott Halálokok Nemzetközi Listája még csak 161 kórt ismert, így az akkori orvosok dolga jóval könnyebb lehetett.

Az orvosoktól ma elvárják, hogy ne csak a halál közvetlen, de mögöttes okait is ismertessék.

NEM ELÉG OK AZ ÖREGKOR A HALÁLRA

Az “elöregedés”, a “kimerültség” vagy az “öregkor” már elvben ma is ott szerepel a ICD katalógusában, ám sok államban ezt még mindig nem fogadják el haláloknak és az orvosoknak.

Általában “pontosításra” küldik vissza a halálozási jegyzőkönyvet, ha ilyen okot adnak meg.

“Az emberi szervezet energiái olykor egyszerűen elfogynak és az elpusztul” – jelentette ki Cheryl Pillips, az Amerikai Gerontológiai Társaság elnöke.

Lars Age Johansson, a WHO Halálozási Referenciacsoportjának svéd vezetője a The Washington Postnak elmondta, hogy a nagyanyja 107 éves korában halt meg, egy tanyán. “Egyszerűen elhervadt. Semmilyen problémát nem találtak nála. Semmi baja nem volt, a korát leszámítva” – mondta Johansson.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.