Tudomány

Hivatalos halálok: végelgyengülés

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) jövőre felveszi az "öregkort" - a végelgyengülést - a hivatalos halálokok közé.

Miközben egy évszázaddal ezelőtt százezer emberből a korabeli feltételek között körülbelül harmincnak adatott meg, hogy megérje a 100. születésnapját, addig a 2006-os születésűek közül százezerből várhatóan majdnem kétezer éri meg ezt a magas kort.

A világ szakértői jövőre kezdik el frissíteni a Betegségek Nemzetközi Besorolását (ICD), amely több, mint 14 ezer fajta diagnózist tartalmaz. Az ICD revíziója alkalmat nyújt az öregségi végelgyengülés felvételére a hivatalos halálokok közé.

Az 1893-ban elfogadott Halálokok Nemzetközi Listája még csak 161 kórt ismert, így az akkori orvosok dolga jóval könnyebb lehetett.

Az orvosoktól ma elvárják, hogy ne csak a halál közvetlen, de mögöttes okait is ismertessék.

NEM ELÉG OK AZ ÖREGKOR A HALÁLRA

Az “elöregedés”, a “kimerültség” vagy az “öregkor” már elvben ma is ott szerepel a ICD katalógusában, ám sok államban ezt még mindig nem fogadják el haláloknak és az orvosoknak.

Általában “pontosításra” küldik vissza a halálozási jegyzőkönyvet, ha ilyen okot adnak meg.

“Az emberi szervezet energiái olykor egyszerűen elfogynak és az elpusztul” – jelentette ki Cheryl Pillips, az Amerikai Gerontológiai Társaság elnöke.

Lars Age Johansson, a WHO Halálozási Referenciacsoportjának svéd vezetője a The Washington Postnak elmondta, hogy a nagyanyja 107 éves korában halt meg, egy tanyán. “Egyszerűen elhervadt. Semmilyen problémát nem találtak nála. Semmi baja nem volt, a korát leszámítva” – mondta Johansson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik