Tudomány

Gall krimi az ókorból: gyermekgyilkossággal

A kislány csontváza alapján, ismeretlen személyek által i.e. 367 körül elkövetett gyilkosságról van szó.

Gall légionáriusok követhették el ezerhétszáz évvel ezelőtt azt a gyermekgyilkosságot, amelynek sietve elföldelt áldozatát Vindolanda római erőd kaszárnyájának padlója alatt fedezték fel brit régészek.

A Northumberland-grófságban felfedezett csontváz egy nyolc-tíz év körüli kislányé volt, akinek kezeit halála előtt összekötözték.

A Vindolanda Trust szakemberei szerint az áldozat sírhelye alapján majdnem teljes bizonyossággal megállapítható, hogy bűntény történt.

A római korban ugyanis szigorúan tilos volt temetkezni a város területén, e szabályt Vindolanda lakói is betartották, hiszen temetői a településen kívül helyezkedtek el.

A csontokról, amelyeket egy sekély gödörben fedeztek fel a legénységi szállás sarkában, először azt hitték, hogy egy nagyobb kutya földi maradványai.

Rendkívül nehéz lehetett kicsempészni egy holttestet a laktanyából, majd az erődből. Azt viszont már sohasem tudjuk meg, összejátszott-e a barakkban élő többi legionárius a gyilkossal, vagy sem.

A csontváz azonosítását Trudy Buck, a Durham University antropológusa végezte, aki a maradványok további vizsgálatával szeretné megállapítani a halál okát.

Vindolanda ásatásai során napvilágra kerültek a brit szigetek legkorábbi és legjobb állapotban fennmaradt római kori írásos dokumentumai is.

Ezekből kiderül, hogy a halál feltételezett időpontjában, a Kr.u. III. század közepén a IV. gall cohors állomásozott Vindolanda erődítményében.

EGY ÓKORI GYILKOSSÁG 1930-BAN LELEPLEZVE

A mostani nem az első római kori gyilkossági eset, amelyet a bűntény után több mint másfél évezreddel vizsgálnak ki Nagy-Britanniában.

Az 1930-as években halottkém vizsgált meg két csontvázat, amelyek Housesteads római erődítmény egyik polgári otthonának padlója alatt lettek elföldelve.

A szakértőknek nem lehetett egyébként túl nehéz dolga, mivel az egyik áldozat bordái között még mindig ott volt az oldalába szúrt penge.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik