Gall krimi az ókorból: gyermekgyilkossággal

A kislány csontváza alapján, ismeretlen személyek által i.e. 367 körül elkövetett gyilkosságról van szó.
Korábban a témában:

Gall légionáriusok követhették el ezerhétszáz évvel ezelőtt azt a gyermekgyilkosságot, amelynek sietve elföldelt áldozatát Vindolanda római erőd kaszárnyájának padlója alatt fedezték fel brit régészek.

A Northumberland-grófságban felfedezett csontváz egy nyolc-tíz év körüli kislányé volt, akinek kezeit halála előtt összekötözték.

A Vindolanda Trust szakemberei szerint az áldozat sírhelye alapján majdnem teljes bizonyossággal megállapítható, hogy bűntény történt.

A római korban ugyanis szigorúan tilos volt temetkezni a város területén, e szabályt Vindolanda lakói is betartották, hiszen temetői a településen kívül helyezkedtek el.

A csontokról, amelyeket egy sekély gödörben fedeztek fel a legénységi szállás sarkában, először azt hitték, hogy egy nagyobb kutya földi maradványai.

Rendkívül nehéz lehetett kicsempészni egy holttestet a laktanyából, majd az erődből. Azt viszont már sohasem tudjuk meg, összejátszott-e a barakkban élő többi legionárius a gyilkossal, vagy sem.

A csontváz azonosítását Trudy Buck, a Durham University antropológusa végezte, aki a maradványok további vizsgálatával szeretné megállapítani a halál okát.

Vindolanda ásatásai során napvilágra kerültek a brit szigetek legkorábbi és legjobb állapotban fennmaradt római kori írásos dokumentumai is.

Ezekből kiderül, hogy a halál feltételezett időpontjában, a Kr.u. III. század közepén a IV. gall cohors állomásozott Vindolanda erődítményében.

EGY ÓKORI GYILKOSSÁG 1930-BAN LELEPLEZVE

A mostani nem az első római kori gyilkossági eset, amelyet a bűntény után több mint másfél évezreddel vizsgálnak ki Nagy-Britanniában.

Az 1930-as években halottkém vizsgált meg két csontvázat, amelyek Housesteads római erődítmény egyik polgári otthonának padlója alatt lettek elföldelve.

A szakértőknek nem lehetett egyébként túl nehéz dolga, mivel az egyik áldozat bordái között még mindig ott volt az oldalába szúrt penge.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.