Tudomány

Kétezer éves pirulák titkai

Már az ókori rómaiak is használtak tablettákat különböző betegségek kezelésére.

Időszámításunk előtt már használtak tabletta-formájú gyógyszereket, derült ki a múlt hétvégén egy olasz partoknál elsüllyedt ókori hajóroncson talált pirulák elemzésekor.

A kétezer éves szíriai üvegedényeket tartalmazó hajót Toszkána mellett találták mellett húsz éve. A tabletták a mai napig teljesen szárazak maradtak.

A DNS-elemzések tíz különböző növényi kivonat keverékét mutatta ki az ókori gyógyító eszközök összetevői között. Az “első pirulák” összetevői között szerepelt: a hibiszkusz, cickafark, tölgy, káposzta, lucerna, retek, répa és a zeller.

Az ókori római gyógyászatról írásos emlékek is fennmaradtak, így tudjuk, hogy a cickafarkot az ókoriak a vérző sebek gyógyítására használták, a répát pedig látásjavítónak.

Az új elemzés is kimutatja, hogy az ókori rómaiak ismerték a gyógynövényeket és azok hatóanyagait. Galénosz a gladiátorok doktora már nyolcvan különböző növényi kivonat hatásait ismertette munkájában.

Az elemzések kimutatták, hogy a pirulák napraforgót is tartalmaztak, egy olyan növényi komponenst, amely ismeretlen volt az Óvilágban Amerika felfedezése előtt.

Az eredményeket Dániában a Nemzetközi Biomolekuláris Régészeti Szimpóziumon Koppenhágában hozták nyilvánosságra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik