Tudomány

Szemtől szemben egy ókori kislánnyal

24.hu
24.hu

2010. 09. 15. 12:03

Számítógépes modellt készítettek egy 2500 éve halott tizenegy éves athéni kislányról.
Korábban a témában:

Görög és svéd tudósok a leletek alapján számítógépes rekonstrukciót készítettek egy tizenegy éves athéni kislányról a Manchesteri Egyetem által kifejlesztett háromdimenziós technológiával.

A Mirtisznek elkeresztelt kislány i.e. 430-ban tífuszban hunyt el. Földi maradványait az ősi athéni nekropolisz, a Kerameikosz mellett, egy tömegsírban találták, amelyben másfélszáz nő, férfi és gyerek mellett.

A kutatást irányító Manolisz Papagrigorakisz, az Athéni Egyetem professzor elmagyarázta, a választás azért esett Mirtiszre, mert a kislány koponyája és fogazata – még a tejfogai is – teljes épségben vészelte át az elmúlt két és fél évezredet.

Mirtisz arcát 95 százalékos pontossággal sikerült rekonstruálni.

A kutatócsoport a tömegsírban talált többi koponya fogazatából DNS-mintákat vett annak bizonyítására, hogy valóban tífuszban hunytak-e el. Mirtisz fogait azonban megkímélték, tekintettel arra, hogy olyan csodálatosan ép állapotban maradtak fenn.

Mirtisz a Nemzeti Régészeti Múzeum “Szemtől szembe a múlttal” című kiállításán, a korabeli síremlékművek társaságában látható. Manolisz Papagrikorakisz kutató terveiben szerepel egy ókori athéni férfi és egy nő rekonstruálása is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.