Tudomány

Közvilágítás miatt történnek a madaraknál félrelépések

A kékcinkék közül azok a sikeresebbek a nőstényeknél, akik nem erdőben, hanem a közvilágítás környezetében élnek.

Az éjszakai közvilágítás köztudottan negatív hatással van az élővilágra. Rovarok milliói pusztulnak el egyetlen éjszaka leforgása alatt egy kisebb ország területén, a növények növekedése zavart szenved, egyes orvosok szerint még az ember hormonháztartása is megváltozik a fényszennyezés következtében. Német kutatók most azt derítették ki, hogy a városi fény a madarak szerelmi életére is hatással van.

A seewieseni Max Planck Ornitológiai Intézet kutatói rigókat, vörösbegyeket, kék- és széncinegéket valamint erdei pintyeket figyeltek meg éjjel sötét területeken, valamint világos utcákon. A jól megvilágított területek madarai korán keltek, és összességében életrevalóbbak voltak sötétben háló társaiknál. A tojók tavasszal korán rakták le tojásaikat, a hímek pedig akár másfél órával előbb rázendítettek énekükre, mint a vidékiek. Arról nem áll rendelkezésre adat, hogy korábban is tértek-e nyugovóra. A kékcinegék esetében egy pikáns részlet is napvilágra került. A korai énekesek messze sikeresebbek voltak, ha félrelépés céljából kerestek hölgypartnert maguknak.

Kérdések sora vár persze még megválaszolásra: például, hogy jó-e az állatoknak a fény, több utódot nemzenek-e a mesterséges fénynél élő kékcinegék, csökkennek vagy növekszenek-e az állományok – idézte a tanulmány készítőit a Die Welt című német lap internetes kiadása.

Ajánlott videó