Tudomány

Gigantikus szárnyú chilei ősmadár

A chilei lelet látható ötméteres szárnyfesztávolsága lehetett a maximum, amelyet madár a Földön valaha elért.

Ötméteres fesztávolságú szárnnyal körözött 5-10 millió évvel ezelőtt a tenger felett az óriási ősmadár, a Pelargonis chilensis, amelynek maradványait Chilében tárták fel.

A szárnyak fesztávolságának meghatározását az tette lehetővé, hogy a csontváz 70 százaléka vészelte át az évmilliókat. A számítások szerint a fesztávolság 5,2 méter volt. Az óriásmadarak 5-10 millió évvel ezelőtt élhettek a mai Chile területén.

Korábban azt tételezték fel, hogy a Pelargonis chilensis szárnyainak fesztávolsága a 6 métert is meghaladhatta, de ezeket a számításokat sokkal hiányosabb fosszíliák alapján végezték.

A szakemberek szerint ez az 5 méteresnél valamivel nagyobb fesztávolság lehetett a maximum, amelyet madár a Földön valaha elért. Fizikailag ennél nagyobb fesztávolsággal már képtelenséggé vált volna a repülés.

A Pelargonis chilensis testsúlya 29 kilogramm körül lehetett, a madárnak hosszú nyaka volt, “állkapcsában” pedig hegyes “csontkinövések”, “pszeudofogak” sorakoztak.

Azért tettek szert az evolúció során ilyen hatalmas méretekre, hogy elkerüljék a versengést más madarakkal. Ilyen óriásmadarak hatalmas távolságokat voltak képesek megtenni, s valószínűleg sokkal könnyebben tehettek szert zsákmányra a nyílt óceán felett.

A nagy testméret azonban nem csak előnyökkel járt. A fiókák felnevelése hosszabb időt vehetett igénybe, vagyis könnyebben a ragadozók zsákmányává válhattak addig, míg a szülők “szárnyaira nem bocsátották” kicsinyeiket.

A Pelargonis chilensis sorsát az Észak-Amerikából érkező ragadozók pecsételhették meg, amelyek a madárfiókákat vették célba, esetleg a tengeri áramlatok megváltozása nyomán fellépő klímaváltozáshoz nem tudtak alkalmazkodni.

A Pelargonis chilensis életnagyságú rekonstrukcióját hamarosan bemutatják a frankfurti Senckenberg Múzeumban.

AJÁNLOTT LINK:

A Pelargonis chilensis-ről szóló tanulmány kivonata a Vertable Paleonthology című szaklapban (angolul)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik