Tudomány

Hogyan mentsük meg a tigriseket?

Jelenleg világszerte már csak mindössze 3500 tigris él szabadon, és ezeknek is csak kevesebb mint egyharmada szaporodóképes nőstény.

A tigrisek megmentéséről készült új tanulmány 42 olyan kulcsfontosságú szaporodóhelyet jelölt meg, amelynek tigrispopulációja növekedésre és nagyobb területek belakására lehet képes.

A kiemelt 42 terület közül 18 Indiában található, ahol a legtöbb tigris él, nyolc Indonéziában, hat az orosz Távol-Keleten, a többi pedig Ázsia más tájain szétszórva helyezkedik el.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) és más természetvédő szervezetek rámutattak arra, hogy miközben az évek során dollár tízmilliókat öltek a csíkos nagymacskák élőhelyének tágabb környezetének védésébe, ezek a próbálkozások szemmel láthatólag kudarcot vallottak: a tigrisek száma az utóbbi két évtizedben ötezerről 3500-ra csökkent.

A veszteséget elsősorban az orvvadászat okozta: a piacon borsos ára van a tigrisbőrnek, és Kelet-Ázsiában sokan hisznek abban, hogy a tigris különböző részeinek fogyasztása vagy alkalmazása egészségessé tesz, valamint fokozza a férfiasságot.

Fokozottabban kellene őrizni a tigriseket. Az új védelmi stratégia – amelyhez szigorúbb jogalkalmazásra és ellenőrzésre van szükség – évi 82 millió dolláros költségvetésből hajtható végre. Az összeg nagy része az érintett kormányok és a nemzetközi szervezetetek jóvoltából állna rendelkezésre.

Hosszútávon persze arra is ügyelni kell, hogy ezek a védett szaporodóhelyek ne változzanak afféle “természetes állatkertekké”, mert az ezt követő hatások a tigrisek számát szintén csökkentenék.

AJÁNLOTT LINK:

A tigrisvédelemmel foglalkozó tanulmány (angol nyelven)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik