Tudomány

Űrprogram indul az üvegházhatás tanulmányozására

24.hu
24.hu

2010. 09. 14. 12:31

A CarbonSat műholdakkal mérnék a károsanyag-kibocsátás mértékét a légkörben.
Korábban a témában:

A német OHB System vállalat és a Kínai Tudományos Akadémiának a távérzékelés alkalmazásaival foglalkozó kutatóintézete augusztus 15-én kötötte meg a megállapodást az üvegházhatású gázokat vizsgáló űrprogram elindítására.

A műholdak feladata a légköri szén-monoxid és a metán koncentrációjának nagy felbontással történő feltérképezése lenne. A cél az, hogy a tudósok megértsék e gázok mennyiségének és a földi klíma változásának összefüggéseit.

A Föld körüli pályán végzett mérések alkalmasak lennének a nemzetközi klímavédelmi megállapodásokban lefektetett kibocsátáscsökkentési vállalások ellenőrzésére is.

A CarbonSat műholdrendszert úgy tervezik, hogy az egész Földet napi rendszerességgel, nagy térbeli felbontással fel tudják térképezni vele. Ehhez hat műholdból álló konstellációt kellene pályára állítani. A talán 2014 után megvalósuló rendszer lehetséges áráról egyelőre nem tudni.

A műhold segítségével továbbá kivitelezhetővé válik akár pl. egyes városok, erőművek, ipartelepek, szemétlerakók, vulkánok, olaj- és gázmezők kibocsátásának pontos meghatározása a világűrből.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.