Tudomány

A jövő teleszkópjai látnák a földönkívüli életet?

A 2014-ben felküldendő űrtávcső akár a földönkívüli óceánokat is megmutathatja.

A teleszkópok jövőjéről és a jövő teleszkópjainak vízkimutatási lehetőségéről tettek közzé egy kutatást a legújabb asztrofizikai tanulmányokat közlő Astrophysical Journal Lettersben.
A tudósok remélik, hogy a 2014-ben elindított űrteleszkóppal már képesek lesznek detektálni a víztükrökről érkező “csillogás”-t, valamilyen mértékű fényvisszaverést, mellyel a bolygókon kiterjedt vízfelületek – például óceánok – létét bizonyítanák.

Tyler Robinson a Washington Egyetem kutatója Seattle-ben azt reméli, az új teleszkóppal akár az exobolygók “Szent Grálját”, azaz egy földhöz hasonló bolygót is felfedezhetnek.

Az óceánokat és vízet tartalmazó bolygók felfedezése azért fontos, mert ahol víz van, ott nagyobb lehetőséggel lehetséges élet is.

Az óceánokat észlelő eljárást a tudósok a Szaturnusz Titan holdján mutatták be, ahol “naplementekor” a metánóceánokon megcsillan a felszín, melyet a távcsövek is érzékelni tudnak.
Az életet nemcsak a víz, hanem a zöld növényzet meglétével is ki lehetne mutatni. A klorofill nagyon erős fényvisszaverő ugyanis infravörös hullámhosszon.

2014-ben, a JWST teleszkóppal remélik az exobolygóknál is sikerül tapasztalniuk olyan jelenségeket, mely bizonyítaná, lehet élet a Naprendszeren kívül is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik