Tudomány

Rekonstruálták egy skót lovag arcát

Rekonstruálták annak a középkori lovagnak az arcvonásait, akinek földi maradványait a skóciai Stirling várában tárták fel.

A lovag, akit a XIII. vagy a XIV. században gyilkoltak meg, kilenc másik személlyel együtt aludta örök álmát. Földi maradványaikat még 1997-ben fedezték fel a várkastély királyi kápolnájában. Két gyermek is volt közöttük.

A szakemberek feltételezése szerint a lovag a skót függetlenségi háborúk során veszíthette életét. Mivel a várkastély sokszor cserélt gazdát, a lovag egyaránt lehetett skót, angol vagy akár francia is.

Richard Strachan, a várat fenntartó Historic Scotland műemlékvédelmi szervezet vezető régésze szerint a lovag igen erős testalkatú nemesember volt. “Testalkatát tekintve modernkori hivatásos rögbijátékosra emlékeztet. Kora gyermekkora óta tanították a fegyverforgatásra, és ideje java részét a nyeregben tölthette” – mondta.

A Historic Scotland további vizsgálatoknak kívánja alávetni a 10 csontvázat, hogy többet megtudjanak az itt nyugvó személyekről.

A kutatásokat irányító Jo Buckberry, a Bradfordi Egyetem antropológusa szerint a csontvázak 1997-es megtalálása óta a tudomány nagyot lépett előre, így a legkorszerűbb vizsgálati módszerekkel sokkal több megtudható ezeknek a személyeknek a származási helyéről, életviteléről, illetve haláluk okairól.

Mint kiemelte, a csoport már a temetkezési hely miatt sem szokványos. Végső nyughelyük arra utal, hogy magas rangú személyekről van szó, akik rendkívüli körülmények között, valószínűleg ostrom alatt veszíthették életüket.

A lovag arcrekonstrukciója, valamint a kutatások egyéb eredményei annak az állandó kiállításnak lesznek a részei, amely jövő tavasszal nyílik meg a várkastélyban.

Ajánlott videó