Tudomány

Shakespeare valódi arca

A költői halotti maszkja alapján készült 3D-s modellt szeptember 13-án mutatja be a History Channel.

A talán valaha élt leghíresebb drámaíró arcát rekonstruálták halotti maszkja alapján brit tudósok.

Az igazságügyi szakértői vizsgálatok és az antropológiai és történelmi bizonyítékok alapján ez lehet Shakespeare első valósághű ábrázolása.

A Stuart Clarke kutatócsoport – amely a világhíres író arcrekonstrukcióját is készítette – már leleplezte Napóleon, George Washington és Abraham Lincoln igazi arcát is.

A tudósok beszkennelik a halotti maszkokat – akikről életükben készítettek maszkot, azokat is, ezekből készül a valósághű három dimenziós színezett modell. A Napóleon képmás 3D-s változata tér el legjobban a császár közismert képmásától, Washington arcvonásai szintén nem emlékeztetnek az amerikai dolláron látható portréra.

Shakespeare arca is vitákat válthat ki. Kinézete évszázadok óta találgatások tárgyát képezik. A szakértők azt is vitatják, hogy a projekt során felhasznált maszk valóban a drámaíróé volt.

A maszk az 1840-es években a németországi Darmstadtban került elő, és a vizsgálatok után német tudósok Shakespeare-rel hozták összefüggésbe.

Ha a halotti maszk valóban a drámaíróról készült, akkor a háromdimenziós modell lehet az eddig létező leghitelesebb Shakespeare portré.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik