Tudomány

Robotrajokat küldenének a Marsra

Az önszerveződő rajok ötlete, az egyes rajtagok önfeláldozása, az államalkotó rovaroktól származik.

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Goddard űrközpontjának mérnökei újfajta robotokat fejlesztettek ki a világűr kutatására: a robotkollektíva egyes tagjai a társas rovarok mintájára képesek lesznek szükség esetén feláldozni magukat a raj érdekében.

A kutatók már régóta dolgoznak önálló robotrajok kifejlesztésén, amelyeket például a Mars felkutatása során lehetne bevetni.

Az űrközpont szoftverfejlesztő laboratóriumának vezetői azonban felhívták a figyelmet arra is, hogy az ilyen bevetéseknél minden egyes robot egyben kockázatot is jelent, hiszen ha meghibásodik, könnyen összeütközhet például a raj többi tagjával. Ezért van szükség arra, hogy minden egyes robot képes legyen felismerni azokat a jeleket, amelyek közelgő vesztére utalnak.

Ebben az esetben lehetővé válik, hogy az “egyén” feláldozza magát a raj érdekében: mielőtt meghibásodás folytán bekövetkezne egy baleset, a robot megváltoztatja haladási irányát vagy kikapcsolja magát. A raj így nagyobb zavar nélkül, a lehető leghatékonyabban folytathatja küldetését.

Rovarok ihletésére

Ahogy az önszerveződő rajok ötlete, úgy az egyes rajtagok önfeláldozása is az államalkotó rovaroktól származik.

A NASA kutatói utaltak például arra, hogy a termeszek váruk megtámadása esetén testüket védőpajzsként használják, illetve a méhek is odavesznek, amikor a kas védelmében bevetik leghatékonyabb fegyverüket, a fullánkjukat. A

z egyes rovarok mindkét esetben életükkel fizetnek azért, hogy a rovarállam fennmaradhasson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik