Tudomány

Restaurálják az 1900-ból származó időkapszulát

A több mint százéves papírok "üzenetét" még mindig nem sikerült megfejteni.

A nagyváradi színház felújításakor került elő az az “időkapszula”, melyet a színház 1900. október 15-i avatásakor helyeztek el.

Augusztus 30-án került az Országos Széchenyi Könyvtárba az “időkapszula”, melyre egy héttel korábban a felújítás alatt álló Nagyváradi Állami Színház előcsarnokában bukkantak.

A lelet 110 éves iratokat tartalmaz, melyek halaszthatatlanul restaurálásra szorulnak. Mivel megtalálásakor a henger alakú fémtartály fedele már sérült volt, Nagyváradon nem nyúltak hozzá a dokumentumokhoz, a város alpolgármestere, Bíró Rozália a könyvtár segítségét kérte.

Budapestre érkezésük óta a dokumentumokat ellenőrzött körülmények között kivették a fémhengerből, így megkezdődhetett az állapotfelmérés és konzerválás első fázisa.

Kiderült, hogy a lelet öt papírdokumentumból, egy pergamen oklevélből, valamint egy külső, ezeket összefogó, viaszpecséttel ellátott borítópapírból áll.

A pecséten “Nagyvárad város közönsége” felirat található, a pergamenből készült, kéziratos Zárkő elhelyezési oklevél szövege aranyozással és színes festéssel készült.

A henger alakú bádogszelencét a korabeli napilapok tudósításai szerint egy üvegtartálynak is védenie kellett volna. Ennek nyomait azonban a helyszíni kiemelés nem igazolta.

Az iratok rossz állapotban vannak, penészesek, átnedvesedtek a kiemelés klimatikus változása miatt a szétmállás veszélyezteti őket.

A nehézségek ellenére az Országos Széchenyi Könyvtár reményei szerint az ősz folyamán a könyvtár szakértőinek sikerül a kapszulában talált dokumentumokat restaurálni, így azokat jövő év elején vissza tudják szolgáltatni Nagyváradnak.

A restaurálás végeztével a magyar nemzeti könyvtár Színháztörténeti Tárában is elhelyeznek egy másolatot a kapszulában talált dokumentumokról, ily módon biztosítva a magyar kultúrtörténet e szeletének kutathatóságát Magyarországon is.

Miről szólhatnak a több mint százéves iratok?

A papír iratköteg öt, külön címmel ellátott ívet tartalmaz:

Színházépítésre felügyelő bizottság;

Nagyvárad város színügyi bizottsága;

Nagyvárad város törvényhatósági bizottsági tagjainak névsora az 1900 évre;

a Nagyvárad város tanácsa az 1900 év október havában, illetve a Jegyzőkönyv (326/12379);

Az ívek konkrét szöveges tartalma egyelőre nem ismert a szigorú konzerválási feltételek miatt.

A további sérülések elkerülése végett az összetapadt lapok szétválasztása csak a fokozatos kezelések után következhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik