Tudomány

“Kutya veszett teremtette” – káromkodás a levéltárban

24.hu
24.hu

2010. 09. 07. 07:59

A káromkodás nyelvtörténeti dokumentumai csak elszórtan maradtak fent.
Korábban a témában:

Egykori magyar nyelvű káromkodásos írásos dokumentumokban csak elenyésző számban maradtak ránk. A trágárság bűn volt, főleg, ha a nyelvi agrssziót, fizikai is követte. Ilyenkor tanúvallomásokra került sor, amely a káromkodásokat is rögzítette.

A Magyar Országos Levéltár (MOL) ilyen tanúvallomásokat is őriz. Ezekből a kutatók rekonstruálni tudják, hogy hol, mikor, milyen nemű személy miért káromkodott, mit mondott, gesztikulált-e, mi lett a történet vége, és kapott-e ezért bűntetést.

Ilyen dokumentumot vizsgál a Magyar Országos Levéltár oldalán közzétett Zsupos Zoltán által írt elemzés, amely egy Gömör vármegyei sánkfalvai 1776-ban esetet vizsgál.

Egy jobbágy szekérrel utasításra fáért indult, de közben egy tisztartó a szomszéd faluból rátámadt, és szétvágta egyik szekerének kerekét. Ebből a perpatvarból kerekedtek ki olyan rögzített ízes nyelvi trágárságok, mint:

“No kutya veszett teremtette”
“a másszor fogsz ide jönni a marhádat lövöm keresztül”

A koraújkori esetben már az “anyázás” gesztusa is említést kap.

A történeti Magyarország káromkodásaival kapcsolatos esetek a nyelvészet, a néprajz, a bűntetőjog tudósai számára lehetnek érdekesek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.