Tudomány

Felújították a Lajta monitort

Befejeződött az 1871-ben vízre bocsátott történelmi jelentőségű hadihajó, a Lajta monitor felújítása.

Befejeződött az 1871-ben vízre bocsátott Lajta monitor felújítása.

A történelmi jelentőségű hadihajót augusztus 20-án mutatják be a nagyközönségnek Budapesten, majd a szintén megújuló neszmélyi hajóskanzenben lesz látható.

A folyami monitor rekonstrukcióját egy nagyobb európai uniós (EU) pályázat keretében végezték. A 350 millió forintos EU-s támogatásból a Lajtán kívül két gőzhajó (a Neszmély és a Zoltán), a neszmélyi hajóskanzen, valamint a Hilltop borászat látogatóközpontja is megújul december 23-ig.

Portás Csaba beszámolója szerint a Neszmély gőzhajón többek között szálláshelyeket és interaktív szimulátort alakítottak ki, a Zoltán gőzösön hajózástörténeti kiállítást és szakkönyvtárat helyeznek el, míg a hajóskanzen új burkolatot, parkolót, játszóteret kap, és akadálymentesítésére is sor kerül.

Lajta Monitor

A folyami hadihajó Európában az első monitorok között épült meg 1871-ben az újpesti hajógyárban.

Végigharcolta az I. világháborút, annak végére azonban már elavultnak számított, így az antanthatalmak nem szállították el. Mára a hajótípusból mindössze hét maradt a világon.

Története során számos átalakításon átesett felépítmény rekonstrukciójakor az 1887-es állapotot vették alapul.

A szlovákiai Komáromban felújították a hajótestet, elkészítették a fő lövegtorony másolatát és a felépítmény főbb részeit, ezt követően pedig a rekonstrukció Újpesten fejeződött be – számolt be a munkálatokról.

A Lajta ünnepélyes újraavatását Budapesten tartják augusztus 20-án, majd a hajó néhány napig a fővárosban lesz látogatható a Roosevelt térnél.

AJÁNLOTT LINKEK:

Interjú a Lajta monitor felújításáról a Bunkermúzeum honlapján

A Lajta monitor újjászületése

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik