Tudomány

Megkezdődött az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusa

250 tudományos ülésszak, 4167 előadás a szívgyógyászat legújabb, legfontosabb eredményeiről, 33 ezer résztvevő Stockholmban.

Az Európa Szíve a Gyermekekért mozgalom eredetileg az Európai Szívgyógyász Társaság humanitárius vállalkozása volt, de mostanra már önálló, nemzetközi kezdeményezésként jelenik meg a világban – közölte Roberto Ferrari, a társaság elnöke, aki szombat este megnyitotta a szövetség idei kongresszusát a svéd fővárosban.

“Az európai társaság kongresszusa mára a világ egyik legfontosabb tudományos eseménye lett” – hangsúlyozta a megnyitón Fausto Pinto, a programbizottság elnöke. Ismertetése szerint az idei tudományos ülések legfontosabb témája: a koszorúér-betegség a genetikai tényezőktől a későbbi következményekig.

Az Európa Szíve a Gyermekekért mozgalom, amelynek szintén az olasz Roberto Ferrari az elnöke, úgy válhatott világméretű programmá, hogy a tavalyi kongresszuson a résztvevők és számos, a kezdeményezésbe bevont gyógyszer- és műszergyár jelentős összegeket adott össze erre a nemes célra.

A cél az, hogy a veleszületett szívhibával világra jövő gyermekek minden országban megkapják mindazt az orvosi segítséget, műtétet, amelyre szükségük van. A szívfejlődési rendellenességek nagy hányada bonyolult műtéti beavatkozást igényel, és a társaság felmérése szerint még az 52 európai tagország nagy részében sem azonos az esélye az ilyen betegen születő gyermeknek a megfelelő ellátásra és a túlélésre.

Az olasz professzor megnyitójában elmondta, hogy a közelmúltban négy szakértői csoport látogatott segítségre szoruló országokba, a Siemens spanyolországi képviselete és az angol Basildon Kórház adományaként pedig Marokkóba, Egyiptomba és Koszovóba juttattak el korszerű ultrahangos szívvizsgáló műszert. Ezek a fájdalom nélküli, bármikor ismételhető diagnosztikus mérések alapvetően fontosak a szív vizsgálatához.

Közlése szerint eddig 38, kicsi szívbeteget sikerült megoperálni, de ennél sokkal több segítségre lenne szükség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik