Tudomány

Megkezdődött az Európai Szívgyógyász Társaság kongresszusa

Administrator

2010. 08. 29. 15:04

250 tudományos ülésszak, 4167 előadás a szívgyógyászat legújabb, legfontosabb eredményeiről, 33 ezer résztvevő Stockholmban.

Az Európa Szíve a Gyermekekért mozgalom eredetileg az Európai Szívgyógyász Társaság humanitárius vállalkozása volt, de mostanra már önálló, nemzetközi kezdeményezésként jelenik meg a világban – közölte Roberto Ferrari, a társaság elnöke, aki szombat este megnyitotta a szövetség idei kongresszusát a svéd fővárosban.

“Az európai társaság kongresszusa mára a világ egyik legfontosabb tudományos eseménye lett” – hangsúlyozta a megnyitón Fausto Pinto, a programbizottság elnöke. Ismertetése szerint az idei tudományos ülések legfontosabb témája: a koszorúér-betegség a genetikai tényezőktől a későbbi következményekig.

Az Európa Szíve a Gyermekekért mozgalom, amelynek szintén az olasz Roberto Ferrari az elnöke, úgy válhatott világméretű programmá, hogy a tavalyi kongresszuson a résztvevők és számos, a kezdeményezésbe bevont gyógyszer- és műszergyár jelentős összegeket adott össze erre a nemes célra.

A cél az, hogy a veleszületett szívhibával világra jövő gyermekek minden országban megkapják mindazt az orvosi segítséget, műtétet, amelyre szükségük van. A szívfejlődési rendellenességek nagy hányada bonyolult műtéti beavatkozást igényel, és a társaság felmérése szerint még az 52 európai tagország nagy részében sem azonos az esélye az ilyen betegen születő gyermeknek a megfelelő ellátásra és a túlélésre.

Az olasz professzor megnyitójában elmondta, hogy a közelmúltban négy szakértői csoport látogatott segítségre szoruló országokba, a Siemens spanyolországi képviselete és az angol Basildon Kórház adományaként pedig Marokkóba, Egyiptomba és Koszovóba juttattak el korszerű ultrahangos szívvizsgáló műszert. Ezek a fájdalom nélküli, bármikor ismételhető diagnosztikus mérések alapvetően fontosak a szív vizsgálatához.

Közlése szerint eddig 38, kicsi szívbeteget sikerült megoperálni, de ennél sokkal több segítségre lenne szükség.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.