Tudomány

A zombi hangyák többmillió éve köztünk élnek

Amerikai kutatók azt állítják, megtalálták a legrégebbi zombi hangyát egy fosszilis levéldarabon.

Egy fosszilis levél a parazita gomba által fertőzött rovarok nyomait viseli magán, derüli ki a Biology Letters legújabb tanulmányából. A “zombi hangyák” a fosszília tanúsága szerint már 48 millió éve jelen vannak a természetben.

A tudósok eddig nem nagy jelentőséget tulajdonítottak a fosszilis növények és levelek vizsgálatának. A fosszilis levéldarabot évekig tárolták a washingtoni Smithsonian Intézet Nemzeti Természettudományi Múzeumában.

David Hughes ökológusnak akkor támadt ötlete, hogy megvizsgálja a fosszilis levéldarabokat, amikor a Harvard Egyetemen egy paleobitanikai kurzust hallgatott végig a parazita gombával fertőzött lóhangyák viselkedéséről.

Hughes egy hasonló levélharapást vélt felfedezni az egyik 48 millió éves levélmaradványon, mint amit egy mai parazita által támadott lóhangya hagy maga után.

HOGYAN VÁLNAK ZOMBIVÁ A LÓHANGYÁK?

A megfertőzéstől kezdve az Ophiocordyceps unilateralis nevű élősködő – gomba – fokozatosan arra kényszeríti a lóhangyát, hogy elhagyja a fák koronájában megbúvó fészkét, és alacsonyabb növényekre vagy fiatal hajtásokra másszon le. A szerencsétlen rovar utolsó lélegzetvételével rágójával megkapaszkodik egy földközeli levélben, majd kimúlik.

Ilyen pózban akár hetekig is lógva maradhat, a gomba pedig tovább növekedik a tetemben. Pár nap elteltével a parazita termőtestet növeszt ki az állat tarkójából, amelyből egy hét múlva a spórák az erdőtalajra hullnak.

Minden egyes spóra képes megfertőzni egy újabb hangyát – s a kör bezárul.

A thaiföldi zombihangyák viselkedéséről írt tanulmányt 2009-ben tették közzé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik