Tudomány

Felkúszhat a táplálékláncon a mexikói olaj

A kék tarisznyarákokban mutatták ki az olajszennyeződést.

Hosszú távon komoly veszélybe kerülhet a Mexikói-öböl táplálékrendszere a kék tarisznyarák (Callinectes sapidus) lárváinak olajtól való fertőzöttsége miatt.

A ráklárvák fertőzöttsége annak a jele, hogy a nyersolajnak már sikerült beennie magát az öböl táplálékhálózatába és akár éveken keresztül is károsíthatja a tengeri élővilágot.

A vizsgálatok azt sugallják, hogy az olajnak sikerült egy olyan pozíciót elfoglalnia, ahonnan aztán szép lassan elkezdhet felkúszni a táplálékláncon, ahelyett, hogy lassan eltűnne a vízben.

Az apróbb lények a termetük miatt csak kisebb mennyiségű olajat vesznek fel, amely nem okozhatja a halálukat. A tápláléklánc legtetején lévő delfinek és tonhalak azonban halálos mennyiségű olaj-dózist falhatnak fel.

A szakemberek szerint amennyiben jelentős számú kék tarisznyarák lárva fertőződött meg, akkor a populációnak hatalmas csapással kell szembenézni az elkövetkező években, vagy még tovább is. Azt, hogy mekkora lesz a pusztulás, egyelőre nem lehet megjósolni.

Kéktarisznyás rákok

A kéktarisznyás rákok nevüket a világoskék árnyalatú ollóikról kapták. Vastag vázuk és tíz lábuk van, amelyek lehetővé teszik számukra mind az úszást, mind a tengerfenéken való gyors haladást.

Felnőttkorukban az állatok a Mexikói-öbölben, illetve a biztonságot nyújtó mocsaras folyótorkolatoknál élnek, ahol csigákkal, apró kagylókkal, növényekkel és kisebb fajtársaikkal táplálkoznak.

Ők maguk pedig a ragadozók egész tárházának szolgálnak finom táplálékul, a halaktól kezdve, a mosómedvéken át, egészen a Lármás daruig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik