Tudomány

Olajba zárt fajok

Mélytengeri élőlények tetemeinek vizsgálatával jósolhatják meg a Mexikói-öböl biológiai jövőjét.

Az Egyesült Államokban, Washington DC-ben őrzik azt a Smithonian Intézethez tartozó laboratóriumot, ahol a Mexikói-öbölből kihalászott azonosítandó mélytengeri élőlényeket tartják.

A laboratórium polcain tégelyekben félmillió gerinctelen állat tetemét tárolják, amelyeket a jövőben adatokat szolgáltathatnak ahhoz a vizsgálatokhoz, melyekben leírják milyen állatok éltek eddig a Mexikói-öbölben, milyen fajok pusztultak ki, és melyek alkalmasak arra, hogy az olajszennyeződéshez alkalmazkodjanak, vagy már valószínűleg alkalmazkodtak is.

Különösen fontos a giganteus bathynomus, vagy óriás tengeri dögevő ászkarák vizsgálata. Az állat első ránézésre egy óriási tengeri bogárnak tűnik. Valójában ő lehet a Mexikói-öböl jelen állapotának leírásának kulcsa. Hiszen a tengerfenék táplálékláncában az egyik legmagasabb pozícióban helyezkedhet el.

A kutatók a giganteus bathynomus mostani állományának számából tudják majd megmondani, hogyan változott meg az öböl jelenlegi ökoszisztémája a szennyeződés előttihez képest.

Ajánlott link

Ajánlott videó

Olvasói sztorik