Tudomány

Csontvázak a felhők harcosainak erődjében

79 tetemet a fellegvár kőfalába "építettek be".

A Kr. u. VII. századból származó emberi maradványokat tártak fel a chachapoya indiánok, a “felhők harcosai” erődjének restaurálásakor Peru északi részén.

Alfredo Narvaez, a rekonstrukciós projekt vezetője szerint az erőd fala “másodlagos” temetkezési hely lehetett, az emberi maradványokat valahol kihantolták, és elhozták Kuelapba.

A szakértő szerint azok temethették itt újra szeretteiket, akik az erőd építkezésén dolgoztak.

“Ez a szokás igen elterjedt volt a prekolumbiánus Peruban, és Kuelap megépítése, a fellegvár monumentális méretéből kiindulva, egy nagyobb közösség erőfeszítéseit igényelte, több térségből sereglettek össze az emberek a munkálatokra” – emelte ki Alfrado Narvaez.

Ez megmagyarázhatja azt az ellentmondást, hogy míg az emberi maradványok a Kr. u. VII. századból származnak, az erődöt 1000 körül építették.

A csapadékos időjárás miatt csupán a csontok maradtak fenn. Az elhunytak többsége felnőtt, bár a szakemberek nem zárják ki annak a lehetőségét sem, hogy serdülők is lehettek az erőd falába eltemetettek között.

A szőke indiánok

Kuelap erődjét a felhők harcosainak nevezett chachapoya indiánok építették, akik szőkék voltak, és világos bőrük elütött Latin-Amerika lakosságáétól.

Civilizáció Kr. u. 750-800 körül alakult ki és 1475-ig létezett, amíg területüket az inkák el nem foglalták. Mindig magas hegytetőkre építkeztek, ami természetes védelmet jelentett az ellenség ellen.

Teraszos földműveléssel foglalkoztak a hegyek lejtőin, ahol burgonyát, kukoricát és más gabonanövényeket termeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik