Tudomány

Előkerült a világ legrégebbi kutyája

Már tizenhétezer éve háziasítjuk kutyáinkat.

Feltehetőleg a legrégebbi kutyafosszília került elő egy svájci barlangból, ahol a kutyának több mint 14 ezer éves koponya- és fogdarabjait találták meg.

Az őskori faunamaradványok új elemzése során egy háziasított kutyafaj koponyáinak és fogainak töredékeit határozták meg. Egy nagy állkapocsdarabot a paleontológusok azonnal Kr. e. 14100-14600-ra datáltak.

Az állkapocs-töredéket úgy kell tekinteni, mint az első vitathatatlan bizonyítékát annak, hogy Kr. e. 15000 körül már létezett háziasított kutya.

Ezek a fosszíliák ahhoz a leletegyütteshez tartoznak, amelyet 1873-ban találtak a kesslerlochi barlangban, Schaffhausen kantonban – jelentette hétfőn az ATS svájci hírügynökség. A Tübingeni Egyetem kutatói azonban csak tavaly kezdtek közelebbről is érdeklődni a leletegyüttes kövülettöredékei iránt.

Belga kutatók korábban bejelentették, hogy egy 30 ezer évesre datált kutyakoponyát találtak, de Hannes Napierala természettudós kételyeit hangoztatta az ATS hírügynökségnek: “szkeptikusok vagyunk, mert a fogak nagyon hasonlítanak egy farkas fogaihoz”.

A kutatók szerint a Schaffhausenben talált fosszíliatöredékek egyértelműen különböznek egy farkas megkövült maradványaitól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik