Tudomány

Koponyás maja szemfedőt mutatnak be Mexikóban

Administrator
Administrator

2010. 08. 03. 07:29

Gyöngyszemkölesből és nyolcezer kagylóból készült a szemfedő.
Korábban a témában:

1600 évvel ezelőtt egy magas rangú maja személyiség szemfedője lehetett Calakmul (Kalakmul) ősi városában.

A kagylókból és a növényi szemekből álló leletet, amelyet 1998-ban fedeztek fel, most kétéves munkával rekonstruálták, és augusztus 12-től kezdődően lesz látható az öt maja uralkodó sírmellékleteit bemutató kiállításon a Mexikói Nemzeti Antropológiai Múzeumban.

Az aprócska “szemfedőt” valamikor Kr.u. 375 és 450 között helyezték egy fontos maja személyiség sírjába, aki mellé számtalan kerámia- és jádetárgyat tettek útravalóul.

Az egykori mesterek 6630 gyöngykölesszemet, valamint öt különféle kagylófaj 1648 faragott darabját varrták az azóta elporladt textíliára vagy bőrre. A magvak és a kagylófajok azonosítását és a resturációt a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézetben végezték.

A szemfedő az antropológusok szerint maják univerzumának három szintjét – az eget, a Földet és az alvilágot jeleníti meg, amelyek egy központi tengelyre, a világfára vannak “felfűzve”.

A “szemfedő” központi részét négyszögbe rendezett, datolyacsigahéjakból faragott arcok és koponyák foglalják el.

Ajánlott link

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Domenico Lucano, mayor of the small Italian fishing village Riace, receives the 'Dresden Peace Award 2017' at the Semper opera in Dresden, Germany, 12 February 2017. Lucano receive the award for his committment to helping refugees. The 58-year-old man has been welcoming refugees flying from war and poverty since 1998. Photo: Arno Burgi/dpa-Zentralbild/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.