Tudomány

Százötvenhét éve érintetlen állapotban a szellemhajó

Megtalálták a Franklint kereső hajó 157 évvel ezelőtt sorsára hagyott roncsát.

Marc-André Bernier, a kanadai Parks Canada vízalatti régészeti expedíció vezetője szerint az 1853-ban magára hagyott HMS Investigatort találták meg. A vitorlás az Északnyugati Átjáró felfedezésére induló Sir John Franklin brit kutató és 128 embere utáni nagyszabású mentőakcióban vett részt, de a jégtáblák három télen át is útjukat állták, és a bajba jutott legénység életben maradt tagjait végül a HMS Resolute mentette meg.

A kanadai régészek Sir John Franklin felfedező hajóinak: a HMS Erebusnak és a HMS Terrornak a felkutatására indítottak expedíciót.

A kanadai régészek július 22-én érkeztek a Mercy-öbölbe, ahol feltételezték, hogy megtalálják az elhagyott kutatóhajót. Három nappal később a jégtábláktól annyira kitisztult az öböl, hogy a kutatóknak egy felfújható gumicsónakra szerelt szonárral (hanglokátorral) 15 percen belül sikerült a roncsra bukkanniuk.

Bernier szerint az árbocot és a vitorlát a jég és az időjárás már régen megsemmisítette, azonban a McClure-öböl hideg vizében annyira jó állapotban maradt meg a 11 méter mélyen, egyenes helyzetben álló roncs, hogy még a faanyag illesztései is jól láthatók.

A régészek a parton a legénység által hátrahagyott tárgyakra bukkantak, valamint a skorbutban meghalt három matróz sírját is megtalálták. A következő lépésben távirányítású vízalatti kamerát fognak a roncshoz irányítani. Maradványokat nem kívánnak a felszínre hozni, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lelőhely a jövőben is érintetlen maradhasson.

A Franklin-expedíció

A brit kutató 1845-ben indult az Európát Ázsiával összekötő lényegesen rövidebb, hajóval bejárható út felfedezésére. Az 59 éves Franklin negyedik sarki útjának célja az északnyugati átjáró végighajózása volt. Az expedíció két hajója, az Erebus és a Terror 1846 szeptemberében a kanadai Viktória-szorosban, a Vilmos király-sziget közelében a jég fogságába esett.

Az eltűnt hajók és legénységük utáni 1848 és 1959 közötti kutatás a történelem egyik legnagyobb mentőakciójává vált, amely végül az Atlanti-óceánt a Csendes-óceánnal összekötő, a jeges-tengeri szigetvilágon át vezető átjáró felfedezésével járt.

Ajánlott link

Ajánlott videó

Olvasói sztorik