Tudomány

Bevetésen a paleontológus-helyszínelő

Százmillió évvel ezelőtti gyilkosság nyomait fedezte fel egy ausztrál paleontológus, miközben egy tengeri őshüllő, pliosaurus fosszíliáit vizsgálta.

Az őskövületre 15 évvel ezelőtt bukkantak Ausztráliában, és a 4,3 méter hosszú csontvázat az ötödik kontinensen valaha előkerült legteljesebb gerinces fosszíliának tartják. A fosszíliát az augusztus 5-14-e között Brisbane-ben sorra kerülő Royal Queensland Show (EKKA) keretében mutatják be, ahol a kiállítás tudományos pavilonjában lesz látható.

Az egykori gyilkosságot Paul Stumkat -a richmondi Kronosaurus Korner Fossil Museum kurátora – fedezte fel, aki három héten át készítette fel az őskövületet a kiállításra: a majd félméteres koponyán harapásnyomok voltak.

Mint kifejtette, bár a pliosaurus nem tartozik a dinoszauruszok közé, kortársuk volt, százmillió évvel ezelőtt népesítette be “Ausztrália” belső tengerét. Az őshüllő állkapcsában hegyes fogak százai sorakoztak, amelyek többsége mint a mai napig megmaradt.

A pliosaurus négy uszonylábbal rendelkezett, amelyek segítségével meglehetősen gyorsan szelhette a hullámokat, ám mint a tarkóján lévő harapásnyomok mutatják, akadtak nála is hatalmasabb és fürgébb lények. Valószínűleg a tágabb rokonságához tartozó, 9-10 méter hosszú, 7 centiméteres tűhegyes fogakkal rendelkező kronosaurus mélyítette fogait a pliosaurus tarkójába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik