Tudomány

Miért van valami a semmi helyett?

24.hu
24.hu

2010. 07. 30. 07:35

Az elektromos dipólmomentum magyarázhatja meg a világegyetem keletkezését.
Korábban a témában:

Az iskolai tankönyvekből ismerős szöveg, mely szerint az elektronok negatív töltéssel rendelkező részecskék, amik atomok és ionok köré, rétegesen rendeződnek. Hamarosan ez a magyarázat némi kiegészítésre szorulhat.

A ScienceDaily híradása szerint a tankönyvátírásokat az elektronok újraértelmezése jelentheti. A fizikusok ugyanis jelenleg úgy gondolják, hogy az elektronoknak állandó elektromos dipólmomentumuk lehet. Noha a hagyományos mágnesek esetében nem nehéz elképzelni a két pólus kölcsönhatását és rendeződését, a kiterjedéssel is alig rendelkező elektronok esetében a méret komplikáltabbá teszi a polaritás kérdését. A dipólmomentum feltételezése pedig egyenes úton vezet az Ősrobbanás során keletkező, egyenlő mennyiségű anyag és antianyag egyensúlyának “felborulásához,” magyarázatot adva ezzel arra, hogy miért van valami a semmi helyett.

De mi bizonyíthatná az eddig csak feltételezésként számba vett dipólmomentum-elméletet? Egy aprócska kerámiadarab?

A Jülichi Kutatólaboratórium és a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i részlegében dolgozó tudósok által kifejlesztett európium-bárium-titanát tízszerte érzékenyebb méréseket tesz lehetővé, melynek segítségével akár az elektron dipólmomentumát is bizonyíthatják. Az amerikai Yale egyetem és prágai kutatóintézetek bevonásával igyekeznek az indirekt bizonyítást elősegíteni: mivel az elektromos momentumot nem lehet “egyenesben” megmérni, így a kerámiadarab mágnesességének vizsgálata lesz a bizonyíték – amennyiben az elektromos mező megfordítása során megváltozik a mágnesesség, az közvetve igazolná az elektron elektromos dipólmomentumát is.

Elektron

Az elektron negatív elektromos töltésű elemi részecske, mely az atommaggal együtt kémiai részecskéket alkot, és felelős a kémiai kötésekért. Szokásos jelölése: e‒. Az elektron feles spinű lepton. Kísérleti kimutatása 1897-ben Joseph John Thomsonnak sikerült először. Fontos szerepet tölt be kémiai reakciók legnagyobb csoportjában, a redoxireakciókban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.