Tudomány

Károsíthatják a szívet a népszerű fájdalomcsillapítók

Ha valaki sokat szed a szinte mindenki által használt fájdalomcsillapító gyógyszerekből, jelentősen növekszik annak kockázata, hogy szívroham következtében fejezi be az életét.

A fájdalomcsillapítók egy része recept nélkül kapható, és a mellékhatások általában ritkák és enyhék. Az utóbbi években azonban mind több megfigyelés látott napvilágot a szív- és érrendszeri betegségek területén észlelt veszélyekről.

Éppen az egyik leghatásosabb fájdalomcsillapító készítmény, a Vioxx szedése során észlelték, hogy az így kezelt betegek szív- és érrendszeri halálának kockázata megduplázódott. Amikor ez kiderült, a gyártó cég a szer forgalomba hozatalát megszüntette, de számítások szerint az Egyesült Államokban addigra 140 ezer infarktust vagy szélütést okozhatott az egyébként rendkívül eredményes gyógyszer.

Emil Loldrup Fosbol és dán munkatársai hazájuk egészségügyi nyilvántartásából kigyűjtöttek egy évtizedre visszamenőleg minden adatot azokról a biztosítottakról, akik legalább egy fájdalomcsillapítóra kértek receptet. Ezeket a tételeket hasonlították össze a szív- és érbetegségek okozta halálozás, illetve a kórházi felvételek előfordulásával.

A hatalmas vizsgálat igen figyelmeztető eredményei szerint a sokak által rendszeresen szedett diklofenák készítmények csaknem ugyanolyan mértékben függtek össze szívroham vagy agyi katasztrófa bekövetkezésével, mint az évekkel ezelőtt emiatt forgalomból kivont Vioxx.

Kétségtelen, hogy az ilyen készítményekkel kezelt betegek kockázata a nagy gyógyszeradagok, hosszú ideig történő szedése esetén növekedett, de a szív- és érrendszeri események gyakran már kétheti adagolás után is megjelentek. A fájdalomcsillapítók rendszeres használata az eddiginél több megfontolást igényel, betegtől és orvostól egyaránt – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik