Tudomány

Egyre több a gyógyszereknek ellenálló baktérium

A kormányok, a nonprofit szervezetek és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nem fordítanak elegendő figyelmet a szerekkel szemben ellenálló kórokozók kialakulására.

A szerek kellő gondosság nélküli szétosztása a fejlődő világban gyógyszerrezisztenciához vezethet, ezzel éppen azokat az életeket veszélyezteti, amelyek megmentése a célja lenne – állítja a Center for Global Development elnevezésű nonprofit szervezet jelentése.

Mint Rachel Nugent, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozta, a gyógyszerrezisztencia természetes módon alakul ki, ám a szerekkel való ellátás és azok használatának gondatlan gyakorlata szükségtelenül felgyorsítja. A jelentés megállapítása szerint a fejlődő világban gyerekek milliói halnak meg évente például a malária vagy a tuberkulózis baktérium gyógyszereknek ellenálló törzsei miatt.

2006 óta 1,5 milliárd dollárt – 350 milliárd forintnyi összeget – költöttek a támogatók olyan speciális szerekre, melyekkel a rezisztens baktériumok és vírusok is kezelhetők, és a helyzet további rosszabbodása várható.

A baktériumok és vírusok szinte abban a pillanatban megkezdik kifejleszteni ellenálló képességüket a gyógyszerekkel szemben, amikor először találkoznak velük. Ha a kezelés során nem sikerül teljesen kiirtani a kórokozót, az életben maradt mikrobában olyan genetikai tulajdonságok alakulnak ki, amelyek segítségével a következő találkozásnál már nem lesz számára pusztító a szer.

A központ – amely a globális szegénység és egyenlőtlenség kutatására szakosodott, független szervezet – sürgeti az Egészségügyi Világszervezetet, hogy álljon a szereket vásárló és adományozó gyógyszercégek, kormányok és emberbarátok élére az ügyben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik