Tudomány

A baktériumok serkentik az egerek agyműködését

Amerikai kutatók baktériumokat tartalmazó elegyet etettek egerekkel, mire azok gyorsabban találtak ki a labirintusból, mint társaik.

Dorothy Matthews és Susan Jenks, a The Sage College kutatóinak már korábban feltűnt a Mycobacterium vaccae nevű mikroba. Az emberre ártalmatlan baktérium mindenütt megtalálható a természetben, a talajban és a talajvízben éppúgy, mint a legelőkön és a hígtrágyatározókban.

Korábbi kísérletek kimutatták, hogy az elölt baktériumok erősítik az ember immunrendszerét. Amennyiben pedig egerek bőre alá fecskendezik, idegsejtek jönnek létre az állatok agyában, amelyek ettől jobb kedélyűek és kevésbé félősek lesznek társaiknál.

Az kutatópáros kenyérdarabkákat mártott a baktériumokat tartalmazó oldatba, és húsz egérből tízet ezzel etetett három héten keresztül. A mindennapi étkezések után útvesztőbe rakták az egereket, ahonnét a baktériummal táplálkozók kétszer olyan gyorsan találtak ki, és sokkal bátrabban is viselkedtek, mint sima kenyérrel etetett társaik.

Háromhetes szünetet követően megismételték a kísérletet. A korábban Mycobacteriummal etetett egerek még mindig gyorsabbak voltak a többieknél, de már nem sokkal. A mikrobák hatása tehát idővel alábbhagyott – ismertették a kutatók eredményeiket az amerikai mikrobiológus társaság 110. találkozóján San Diegóban.

Matthews és Jenks meg van győződve arról, hogy e hatás embereknél is kimutatható. Valószínű, hogy a baktériumok szerepet játszanak az emlősök tanulásánál és félelemérzeténél. A friss levegő tehát nem csupán oxigéntartalma révén élénkíti a szellemet, hanem a benne lévő mikrobák is “felpörgethetik” agyunkat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik