Tudomány

Vörös naplementéket okoz a vulkán

24.hu
24.hu

2010. 04. 16. 10:32

Gyönyörű vörös naplementéket láthatunk az elkövetkezendő hetekben az izlandi Eyjafjöll vulkán kitörése miatt. Rossz esetben viszont az időjárásra is hatással lehet.
Korábban a témában:

A két évszázados szunnyadás után, március 21-én aktivizálódott Eyjafjallajökull (röviden: Eyjafjöll) izlandi vulkán az elmúlt pár napban rengeteg vulkáni hamut lövellt a levegőbe. Ez zavart okozott a légiközlekedésben, azonban lehetnek további, ennél komolyabb hatásai is. Amennyiben a felhő elég magasra jut, akkor az anyagot egész Európában széthordják a sztratoszférában fújó erős, nyugati irányú szelek, így akár Magyarországra is juthat a hamuból.

Volt már példa arra korábban is, hogy egy izlandi vulkán gondot okozott Európának: a Laki vulkán kitörését követő felhőt 1783-ban még Budán is észlelték. Miután a vulkáni por-, és hamurészecskék megakadályozzák a napfény felszínre jutását, a kitörés hatással van az időjárásra is, így az 1783-84-es, igen kemény telet a Laki rovására írják.

Azt még nem lehet tudni, most mi lesz a folytatása az izlandi kitörésnek. Korábbi feljegyzések szerint az Eyjafjöll kitörését általában a sokkal nagyobb Katla is követte. Ha ez most is bekövetkezik, akkor egyrészt az olvadt hó miatt komoly áradások lesznek Izlandon, másrészt a füst és hamu nagy része feljuthat a sztratoszférába. Ott, a már korábban említett módon, szétterülhet a felhő egész Európa felett és akár egy fokos lehűlést is hozhat a következő évben. Ez jóval hidegebb telet és esős nyarat jelentene a kontinensen, így a terméshozamok visszaesésével járna – ahogy az a történészek feltételezése szerint a 18. században is történt, éhínségeket és zavargásokat okozva.

Nem elhanyagolható az egészségügyi kockázat sem: a vulkáni hamu a tüdőbe jutva egyfajta sarat képez a hörgőkön, megnehezítve a légzést, ahol pedig ritkább, ott a nagyvárosi szomghoz hasonló hatásokkal kell számolni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.