Nagyvilág

Nem éri el Magyarországot a hamufelhő

Magyarországot belátható időn belül nem éri el az Észak- és Nyugat-Európa légi közlekedését csütörtökön megbénító, izlandi vulkánkitörés keltette hamufelhő.

Berényi Lívia, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) repülésmeteorológusa az MTI-nek csütörtökön elmondta: a londoni világközpont legfrissebb előrejelzése szerint Magyarországot helyi idő szerint péntek reggel 8 óráig nagy valószínűséggel nem veszélyezteti ez a szokatlan természeti jelenség.

Kiemelte: a hamufelhő terjedését azonban nehéz megjósolni, mivel azt a vulkáni kitörés ereje és időtartalma mellett a folyamatosan változó meteorológiai körülmények is befolyásolják. Magyarországi szakemberek szerint ugyanakkor a hamu – amennyiben el is érné az országot – csak nagyon “higított” formában jelenne meg a légkörben – fűzte hozzá.

Szilágyi Károly, a Ferihegyi repülőteret üzemeltető Budapest Airport Zrt. (BA) kommunikációs vezetője az MTI-vel közölte: a Ferihegyi repülőtéren nem okoz gondot a hamufelhő, de délután 15 óráig már 22 olyan járatot kellett törölni, amelyek brit, német és francia célállomások felé közlekedtek volna.

A BA munkatársa arra kérte a csütörtökön utazni szándékozókat, hogy a repülőtér, vagy az érintett légitársaság honlapján érdeklődjenek az esetleges menetrendváltozásokról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik