Tudomány

Ókori források alapján keresték Hannibál alpesi útját

Történetírói munkák leírásai alapján próbálták megtalálni, hol kelt át Hannibál az Alpokon Kr. e. 218-ban.

Abban egyetértés van a tudósok között, hogy a mintegy 30 ezer gyalogosból, 5 ezer fős lovasságból és 37 harci elefántból álló hadsereg Avignontól majdnem Valence-ig a Rhône folyót követte. A kérdés az, hogy innen merre folytatta útját a legendás hadvezér, azaz pontosan milyen útvonalon kelt át az Alpokon.

A legújabb, William Mahaney geomorfológus vezette kutatás az ókori történetírók beszámolóiból indul ki – írja a The Times brit napilap online kiadása. Polübiosz és Titus Livius leírása alapján a hadsereg útját egy kétrétegű kőomladéktenger zárta el. A kutatók szerint az egyetlen ilyen szerkezetű – továbbá egy hadsereg feltartóztatásához elegendő méretű – omladékkal borított terület a 2600 méter magas Col de la Traversette alatt fekszik.

Titus Livius beszámolója szerint Hannibál parancsára fát vágtak, majd a felaprított faanyagot a sziklák közti résekbe dugták és felgyújtották. Amikor a sziklatömbök felforrósodtak, savanyú borral locsolták le őket, aminek hatására darabokra hasadtak. Ezeket aztán már el tudták távolítani, utat vágva a kőrengetegben. Mahaney kutatásai szerint az erdőhatár azokban az időkben még magasabban húzódott, ezért a ma kopár területeken akkoriban még könnyedén találtak fát.

Az egyetlen probléma, hogy a Col de la Traversette környékén nem találták nyomát ilyen módon szétrepesztett szikladaraboknak. Ezt leszámítva azonban a hely pontosan megfelel az ókori történetírók leírásainak – olvasható az Archaeometry című tudományos folyóiratban megjelent cikkben.

A feljegyzések szerint végül csak a hatalmas sereg fele érte el a Pó-síkságot – a harci elefántok közül pedig nem több, mint kettő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik