Tudomány

Ókori források alapján keresték Hannibál alpesi útját

Administrator

2010. 04. 12. 16:58

Történetírói munkák leírásai alapján próbálták megtalálni, hol kelt át Hannibál az Alpokon Kr. e. 218-ban.

Abban egyetértés van a tudósok között, hogy a mintegy 30 ezer gyalogosból, 5 ezer fős lovasságból és 37 harci elefántból álló hadsereg Avignontól majdnem Valence-ig a Rhône folyót követte. A kérdés az, hogy innen merre folytatta útját a legendás hadvezér, azaz pontosan milyen útvonalon kelt át az Alpokon.

A legújabb, William Mahaney geomorfológus vezette kutatás az ókori történetírók beszámolóiból indul ki – írja a The Times brit napilap online kiadása. Polübiosz és Titus Livius leírása alapján a hadsereg útját egy kétrétegű kőomladéktenger zárta el. A kutatók szerint az egyetlen ilyen szerkezetű – továbbá egy hadsereg feltartóztatásához elegendő méretű – omladékkal borított terület a 2600 méter magas Col de la Traversette alatt fekszik.

Titus Livius beszámolója szerint Hannibál parancsára fát vágtak, majd a felaprított faanyagot a sziklák közti résekbe dugták és felgyújtották. Amikor a sziklatömbök felforrósodtak, savanyú borral locsolták le őket, aminek hatására darabokra hasadtak. Ezeket aztán már el tudták távolítani, utat vágva a kőrengetegben. Mahaney kutatásai szerint az erdőhatár azokban az időkben még magasabban húzódott, ezért a ma kopár területeken akkoriban még könnyedén találtak fát.

Az egyetlen probléma, hogy a Col de la Traversette környékén nem találták nyomát ilyen módon szétrepesztett szikladaraboknak. Ezt leszámítva azonban a hely pontosan megfelel az ókori történetírók leírásainak – olvasható az Archaeometry című tudományos folyóiratban megjelent cikkben.

A feljegyzések szerint végül csak a hatalmas sereg fele érte el a Pó-síkságot – a harci elefántok közül pedig nem több, mint kettő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.