Tudomány

Egy nappal tovább marad az űrben a Discovery

Egy adatátviteli antenna működésében bekövetkezett üzemzavar miatt egy nappal meghosszabbította a Discovery űrrepülőgép küldetését a NASA.

Az amerikai űrkutatási hivatal pénteken hozta meg ezt a döntést, miután a szakemberek alaposan kielemezték a meghibásodás nyomán kialakult helyzetet. Az antenna ugyanis nem a biztonsági szabályzatban előírt időben, még a Nemzetközi Űrállomás elérése előtt, repülés közben küldte haza azokat az adatokat, amelyeket kielemezve a mérnökök megállapíthatják: az űrsikló hővédő pajzsa nem sérült meg olyan mértékben, amely veszélyeztetné visszatérését.

Végül azoknak a szakembereknek az érvelése kerekedett felül, akik azt javasolták, hogy az űrhajósok szánjanak még egy napot a hővédő pajzs átvizsgálására.

Így a megváltoztatott menetrend szerint a Discovery április 19-én tér vissza a Földre.

A Columbia űrrepülőgép 2003-as katasztrófája óta a NASA szigorú biztonsági követelményei alapján a lehető legalaposabban át kell vizsgálni az űrrepülőgépek külső burkát, és csak akkor kaphatnak leszállási engedélyt az űrrepülőgép, ha aggodalomra okot adó sérülés nem keletkezett a hővédő pajzson.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik