Tudomány

Felbocsátották a Discovery amerikai űrsiklót

Felbocsátották a Discovery amerikai űrsiklót a floridai Cape Canaveral űrállomásról helyi idő szerint hétfőn hajnalban.

A Discovery hét űrhajóst, valamint teherszállítmányt – felszerelést és kísérleti eszközöket – visz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Ez az utolsó teherszállítmányok egyike, amelyet az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) az ISS-re küld, mielőtt kivonná a forgalomból a jelenlegi űrsiklóparkot.

A Discovery 1984. augusztus 30-án repült először egy távközlési műholddal a fedélzetén. Később a Huble űrteleszkópot is a Discovery szállította 600 km-es magasságba, mely akkor a legnagyobb magasságnak számított, melyet egy űrrepülőgép elért. Mind a Challenger, mind a Columbia katasztrófája után ezzel a géppel végezték az első tesztrepüléseket.

2005 júliusában egy felszállást követően külső üzemanyagtartájából leszakadt egy darab, de szerencsére nem ismétlődött meg a Columbia katasztrófája. A legénység egy űrséta alkalmával orvosolni tudta az űrsikló sérülését. Ezt a küldetést nehezítette meg az is, hogy a rossz időjárási viszonyok miatt, csak két napos késéssel térhetett vissza a Földre.

A mostani a 38. útja a Discoverynek. A tervek szerint ez az utolsó előtti küldetés, melyben részt vesz. Az utolsó kilövésre ez év szeptemberében kerül majd sor, utána pedig végleg kivonják a forgalomból a jelenleg legidősebbnek számító űrsiklót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik