Tudomány

Amerikai matematikusé idén az Abel-díj

John T. Tate amerikai matematikusnak ítélte oda az Abel-díjat a Norvég Tudományos Akadémia a számelmélet területén végzett úttörő munkásságáért.

A kitüntetett nevét szerdán hozták nyilvánosságra. A Norvég Tudományos Akadémia közleménye szerint John T. Tate május 25-én veheti át az elismerést V. Harald norvég királytól.

Az Abel-díjat kiemelkedő matematikusoknak osztják ki évente. A norvég kormány 2001 őszén jelentette be, hogy Niels Henrik Abel norvég matematikus születésének 200. évfordulója tiszteletére, a Nobel-díj mintájára matematikai Abel-díjat alapít.

A díjat 2003-tól évente nemzetközi bizottság ítéli oda. A testületnek 2004 és 2006 között Lovász László magyar matematikus is tagja volt, a kitüntetettek között pedig szerepel Lax Péter (2005) magyar származású amerikai matematikus. Az elismeréssel 6 millió norvég korona (198 millió forint) pénzjutalom is jár.

John T. Tate (1925), az austini Texasi Egyetem matematikusa 2001-ben “az algebrai számelmélet számos fogalmának megalkotásáért” Wolf-díjban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik