Tudomány

Itt a láthatatlanná tévő köpönyeg

Olyan háromdimenziós köpenyt hoztak létre német és brit kutatók, amellyel láthatatlanná tették a beburkolt felület egyenetlenségét.

A felfedezés nyomán lehetségessé válhat a jövőben, hogy nagyobb objektumokat is láthatatlanná tegyenek, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy jelenleg még nem foglalkoznak a további alkalmazásokkal.

A Karlsruhe-i Technológiai Intézet és az Imperial College London kutatói úgynevezett metaanyagból készítették el a köpenyt. A metaanyagok különleges optikai tulajdonságokkal bírnak, amelyek segítségével eltérítik a látható fényt. Tolga Ergin és munkatársai tanulmányukhoz fotonikus kristályokat használtak, amelyek szerkezete farakásra hasonlított. A “varázsköpönyeg” segítségével úgy tüntettek el egy kidudorodást a tesztelt felületen, hogy a fényt elterelték, a visszaverődés pedig síknak mutatta a területet.

Az anyagot speciális, apró pálcákból alkották meg, amelyeknek sajátossága, hogy részlegesen elhajlítják a fény hullámait, ennek eredményeképpen tág határok között változtatható az anyag fénytörési együtthatója. Végül olyan felületet alkottak, amely minden, az ember által látható hullámhosszon más fénytörési együtthatóval rendelkezik, ennek pedig az lett az eredménye, hogy a felületi kidudorodás láthatatlanná vált.

“Ez nagyon izgalmas, mert az ember mindig is tanakodott azon, miként válhatna láthatatlanná vagy tehetne szert egy láthatatlanná tévő köpenyre. Ez az első bizonyíték az alapelvre. Azt mutatja, hogy a technika működik” – hangsúlyozta Ergin.

Hozzátette azonban, hogy sok évbe telik, mire egy ember, autó vagy harckocsi nagyságú tárgyat el lehet majd tüntetni a technikával. Mint kiemelte, a transzformációs optika területén különböző eszközökre születtek már javaslatok, amelyekkel megvalósítható lehet a dolgok eltüntetése, láthatatlanná tétele. Úgy véli azonban, hogy bár a lehetőségek tára igen széles, nem lehet megmondani, melyik megközelítést igazolja a jövő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik