Tudomány

Hímterhesség és szelektív abortusz a tűhalnál

A kicsi, karcsú tűhal előkelő helyen áll az állatvilág furcsaságai között, mivel a faj hím egyedei esnek teherbe, ráadásul szelektív abortuszt is végez az ivadékok között.

A tűhal a csikóhal rokona, szintén a testében hordozza az embriókat, egy különleges szervben, amelybe a nőstény elhelyezi párzás közben petesejtjeit. A hím tűhal öt és negyven közötti utódot képes hordozni áttetsző erszényében, terhessége 12-14 napig tart.

Egy friss tanulmány azonban azt is kiderítette a tűhalról, hogy kiválasztja, melyik ivadék legyen túlélő, méghozzá attól függően dönt sorsukról, hogy mennyire vonzó számára az anya.

Kim Paczolt és Adam Jones texasi biológusok több egymást követő nemzedéken át vizsgálták a hím tűhalak időre világra jött ivadékait. Megfigyelték, hogy egyes tűhalak nagyszerű apák voltak, míg mások csapnivalók. Kiderült, hogy a megoldás kulcsa abban rejlett, mennyire vonzódott párjához a hím. A hím tűhalak szívesebben kerestek nagyobb nőstényeket a párosodáshoz – állapították meg a kutatók.

Amikor kevésbé vonzó nősténnyel párosodtak, gyakran szelektív abortuszt végeztek az embriók egy részén, nyilvánvalóan azért, hogy erőforrásokat őrizzenek meg jövőbeli szaporodási lehetőségeikre. “A lényeg úgy tűnik az, hogy amikor a hímnek tetszik az anya, jobban bánik a kicsinyekkel” – mondta Kaczolt.

A kutatók ennek okait még nem értik teljesen, ám a megfigyelt párkapcsolatot igen specifikusnak tartják. Ez az első alkalom, amikor hímeknél figyelték meg, hogy közösülés után döntenek arról, mely utódokat érdemes megtartaniuk, illetve kihordaniuk.

A tűhal 10-12 centiméter hosszúságú és a meleg tengervizeket kedveli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik