Tudomány

Már az akkuban sem bízhat meg az ember

Az Energizer Duo nevű USB-s akkumulátortöltője olyan szoftvert telepített a gépre, amellyel átvehető az irányítás a számítógépünk felett.

Bár azt nem lehet tudni, hogy miképpen kerülhet egy ilyen szoftver egy neves gyártó termékébe, az tény, hogy a kártevő, ha sikeresen települt a gépünkre, azon egy kaput nyit, amelyen keresztül utasításokat kaphat és adatokat küldhet el. A bűnöst Arucer.dll-nek hívják és a Windows system32 mappájából törölve megszűnik a veszély, de az is elég, ha a gyári szoftvert uninstallálják a felhasználók.

A hibát a US-CERT, az amerikai számítógépes vészhelyzetekkel foglalkozó hivatala észlelte múlt pénteken, és tájékoztatta róla az Energizert és a nyilvánosságot. Az Energizer elismerte a hibát, a szoftvert egyébként azóta el is távolította honlapjáról.

Nem egyedi eset az ilyen, számtalan alkalommal fodult már elő, hogy ismeretlen márkájú pendrive-ok érkeztek vírusokkal megrakva, de melíthetjük azt az esetet is, amikor a frissen vásárolt térfigyelő kamerák nemcsak újdonsült gazdáiknak küldték a képeket, hanem valószínűleg Kínába is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik