Tudomány

Microsoft: Karanténba a fertőző betegekkel!

A Microsoft biztonsági vezetője, Scott Charney szerint megoldást jelentene a vírusfertőzött gépek problémájára, ha azokat egyszerűen letiltanák a netről.

Charney az RSA konferenciáján mondta el javaslatait. Szerinte, hasonlóan az emberi vírusfertőzések kezeléséhez, amikor is a beteget karanténba zárják, a fertőzött gépekkel ugyanezt kéne tenni: központilag megszakítani az internet-kapcsolatot, így nem lehetne a gépet spamküldésre, valamint a vírusszoftverek és társaik további terjesztésére használni.

A biztonsági vezető egy olyan rendszer bevezetését szorgalmazta, amely lehetővé teszi, hogy az internet-szolgáltatók átvizsgálhassák a felhasználók gépét kártevők után kutatva és csak akkor engedjék őket csatlakozni, ha fertőzésmentesek. Természetesen mindezt úgy képzelte el, hogy a szolgáltatók semmiképp ne férhessenek hozzá a tuladonos privát adataihoz.

Charney arra is kitért, miképpen képzeli el a rendszer finanszírozását: egyfajta internetes adót vetne ki, hasonlóan a társadalombiztosítás modelljéhez. Azért tartja indokoltnak, mert a fertőzések mindenki életét megkeserítik, akár egy zombigép és többezer másikat képes magához hasonlóvá tenni.

Mindehhez kormányzati szándék szükséges, az egyeztetések azonban még odébb vannak: több év múlva kerülhet elő az ötlet ilyen szinten.

Az is kétséges, hogy valaha bevezetésre kerülhet a rendszer. Egyfelől annak ismeretében, hogy a mai e-mail forgalom közel 85%-a spam és a zombihálózatok a teljes internetet leterhelik, így drágítva a hozzáférést, az ötlet jónak is minősíthető, azonban az már kétséges, hogy a szolgáltatókat tényleg kordában lehetne-e tartani, arról nem beszélve, hogy az illegális letöltések elleni küzdelem élharcosai minden bizonnyal megpróbálnák az ehhez szükséges szoftvereket vírusnak minősíttetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik