Tech

Lekapcsolták a világ egyik legnagyobb kalózoldal-hálózatát

Filograph / Getty Images
Filograph / Getty Images

Hatalmas sikert ért el a számos filmstúdió és nagyobb szórakoztatóipari cég összefogásaként létrejött ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) koalíció, miután lekapcsoltatták a világ egyik legnagyobb kalózoldal-hálózatát, köztük az Fmovies-zal, írja a The Hollywood Reporter.

Az ACE tagjainak, vagyis Disney-nek, a Netflixnek, az Apple-nek és az MGM-nek ez azért nagy szó, mert 2023 januárja és 2024 júniusa között 6,7 milliárd látogatója volt az oldalaknak, amelyek ehhez a hálózathoz tartoztak.

A kalózoldal  központja Vietnámban volt, a helyi hatóságokkal együtt dolgozva pedig végül két vietnámi férfit is letartóztattak, akik már csak a vádemelésre várnak. Az Fmovies mellett a Vidsrc.to oldalt is tagjaként tudó hálózat működésének kezdete 2016-ra nyúlik vissza, amikor még egy Reddit-oldalon osztogatták meg egymással a felhasználók a linkeket. Azóta ennél sokkal kifinomultabb lett a kommunikáció.

Bár Charles Rivkin, az ACE vezérigazgatója „elképesztő győzelemnek” nevezte a hálózat leállítását, az egyáltalán nem biztos, hogy itt tényleg pont kerül az ügy végére. Egy ilyen kiterjedt hálózat mögött ugyanis kettőnél bizonyára több személy is állhatott, így megtörténhet, hogy más címen, de visszatér az oldal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik