Ez a lakónegyed nyomtatott házakból áll

Az ICON nevű vállalat szerint a Wolf Ranch a világ legnagyobb 3D-nyomtatással készült közössége.

Idén nyáron fejezi be a Wolf Ranch nevű lakónegyed számára az utolsó házak gyártását az ICON Vulcan nevű 3D nyomtatója – írja a Reuters. A texasi helyszínen összesen száz nyomtatott otthon kap majd helyet.

A falakat 2022 novemberében kezdték el készíteni.

Az ICON szerint a Wolf Ranch a világ legnagyobb 3D nyomtatással készült közössége.

A vállalatnál úgy vélik, hogy megközelítésükkel a házak gyorsabban, olcsóbban, kevesebb hulladékkal és munkaerővel készülnek, mint a hagyományos módon.

Conner Jenkins, az ICON vezető projektmenedzsere szerint a technológia komoly hatékonyságot hoz a piacra. Mint kiemelte: korábban volt, hogy öt különböző brigád érkezett ki egy falrendszer építéséhez, most ehhez egyetlen brigád és egy robot elegendő.

Miután a betonport, a vizet, a homokot és más adalékanyagokat összekeverték, illetve a nyomtatóba pumpálták, egy fúvóka úgy nyomja ki a keveréket, mintha fogkrém jönne ki egy tubusból. A fal kialakítása rétegről rétegre zajlik egy előre beprogramozott útvonal mentén, amely kordonhatású falakat hoz létre.

Az egyszintes, három-négy hálószobás házak nyomtatásának befejezése körülbelül három hétig tart, az alapozás és a fémtetők hagyományos módon kerülnek beépítésre. Jenkins elmondta, hogy a betonfalakat úgy tervezték, hogy ellenálljanak a víznek, a penésznek, a termeszeknek és a szélsőséges időjárásnak.

Lawrence Nourzad és barátnője, Angela Hontas a nyár elején vásárolt házat Wolf Ranch-ben. „Olyan, mint egy erődítmény” – mondta Nourzad, hozzátéve: biztos benne, hogy a legtöbb tornádóval szemben ellenálló lesz. A pár szerint a falak erős szigetelést biztosítanak a texasi hőség ellen is, így a belső hőmérséklet akkor is hűvös marad, ha a légkondicionáló nem fut teljes fokozaton.

A vastag falaknak ugyanakkor megvan a hátulütője is: Nourzad tapasztalata szerint a jelek kevésbé terjednek jól a házakban. A probléma áthidalására a Wolf Ranch-i lakók többsége olyan routereket használ, amelyek több egységből sugároznak.

A helyszínen egy-egy otthon 450-500 ezer dollárba (mintegy 162-217 millió forintba) kerül.  A száz otthon több mint negyedét már el is adták.

Az ICON 2018-ban Austinban hozta létre első 3D-nyomtatott otthonát. A cég reméli, hogy egy nap a Holdra is eljuttathatja technológiáját: a vállalat az Artemis-program keretében kötött megállapodást a NASA-val.