Tech

Elképesztően erős kihívót kapott a ChatGPT

Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images
Andrej Sokolow/picture alliance via Getty Images

Az etikus mesterséges intelligencia fejlesztésének fontossága egyre inkább felértékelődik a közbeszédben, amely kapcsán jelenleg a San Franciscó-i Anthropic mutatja leginkább, merre is kellene haladnia a szakmának. A megfontolt fejlesztés azonban úgy tűnik, nem hátráltatja a kutatásokat, ugyanis a cég olyan modellel állt elő, ami még az OpenAI legújabb GPT-fejlesztését is lepipálja – írja az AI News.

A 2021-ben alapított cég bejelentette, hogy ingyenesen elérhetővé teszik a chatbotjukat az oldalukon, és leleplezték az ezt meghajtó Claude 3 modellcsaládot. A fejlesztés három különböző változatot tartalmaz:

  • a Claude 3 Haikut,
  • a Claude 3 Opust,
  • és a legfejlettebb Claude 3.5 Sonnetet.

A vállalat szerint mindegyik másban erős: a Haiku gyors, az Opus az összetett feladatok megoldásában jeleskedik, míg a Sonnet a legintelligensebb a bemutatott modellek közül.

Az pedig, hogy ezek kihívói lehetnek az OpenAI GPT-4o fejlesztésének, nem csak üres vállalati kommunikáció, ugyanis független szakértők által végzett benchmark-teszteken sikerült megelőzni a riválist.

A Claude 3.5 Sonnet különösen jól teljesít a természetes nyelvfeldolgozás, logikai következtetés és komplex problémamegoldás terén. Meglepő módon pedig a matematikai feladatokban is kiemelkedő eredményt ért el, az egyedüli aspektus, amiben továbbra is a GPT-4o a piacvezető, az a vizuális kérdések megválaszolása.

Anthropic

Fontos különbség ugyanakkor, hogy a Claude nem multimodális, mint a kihívója, tehát nem beszél, és nem látja kamerán keresztül a külvilágot, csak írásban lehet vele kommunikálni.

Az eredményeket érdemes fenntartásokkal kell kezelni, ugyanis az MI világában hihetetlen gyorsan mennek végbe a változások, így akár napok alatt is változhat a sorrend. Riválisként pedig nehéz az OpenAI-ra tekinteni, ugyanis a cég vezérigazgatója, Sam Altman is befektetője az Antrhropicnak.

Kapcsolódó
Emberi hangon beszél és nevet az új ChatGPT
Az Omni elnevezésű, több médiumban is fejlett modell elképesztő előrelépést jelez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik