Tech

Azonosítatlan objektum vált le Kína titokzatos űrrepülőjéről

Ahogy korábban beszámoltunk róla, 9 hónapnyi repülés után, május elején landolt ismét Kína titokzatos, kísérleti űreszköze. Az újrahasznosítható űrrepülő missziójáról nagyon keveset tudni, a szakértők szerint a gép az Egyesült Államok hadseregének X-37B-jére hasonlíthat. A 2010-ben bemutatott amerikai gép komoly aggodalmat keltett Kínában katonai potenciálja miatt, elképzelhető, hogy az ázsiai ország ezért vágott bele a fejlesztésbe.

A kínai gép az X-37B-hez hasonlóan kicsi, és feltételezhetően automatizált. Az űreszköz 2020 szeptemberében repülhetett először, akkor két napig tarthatott a küldetése. A washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központja (CSIS) szerint legutóbbi missziója 2022 augusztusában indult az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpontból – írja a Live Science.

A CSIS adatai alapján októberben egy objektumot bocsátott ki a gép az űrben.

Az objektum januárban eltűnt, majd márciusban ismét felbukkant. A szakemberek úgy gondolják, hogy a repülő valamilyen műhold-eltávolító eszközzel, például egy robotkarral bírhat.

digitalmazdoor digitalmazdoor / Getty Images

Amennyiben valóban van ilyen berendezése a gépnek, az azt jelentheti, hogy a repülő fő feladata a műholdak megjavítása vagy az űrtörmelékek begyűjtése lehet. Ennek ellenére nem zárható ki, hogy katonai funkciói is vannak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik