Tech

A Dyson új takarítógépe a felmosást hivatott könnyebbé tenni

Dson
Dson
A brit cég idén ismét megpróbálkozik a nedves tisztítással.

A Dyson tavaly dobta piacra az első olyan eszközét, ami a porszívózás mellett felmosásra is képes: a V15s Detect Submarine rúdporszívó egy olyan vízzel feltölthető fejjel érkezett, amiben egy szőrös henger felel a padló sikálásért. Az eszközt teszteltük, és bár a feladatát ellátta, cikkünket végül úgy zártuk, hogy „ez még nem egy kiforrott megoldás, és figyelembe véve, hogy vannak már ennél jobb megközelítések a piacon, nem is tudom azt mondani, hogy a kiegészítő megéri a 100 ezer forintos felárat”.

Ezzel tisztában lehetett a brit gyártó is, hiszen május 14-én bemutatkozott a cég legújabb fejlesztése, a Dyson WashG1, ami egy újabb próbálkozás a nedves tisztítás területén.

A gép első pillantásra egy felmosni is képes porszívónak tűnik (a Philips ugye már két éve előrukkolt egy ilyen megoldással), de a látszat csal, hiszen a WashG1 klasszikus porszívózásra nem képes, csak felmosásra, ami két mikroszálas hengerrel történik.

A készülék egy külön tartályból kapja a tiszta vizet, a fejben lévő hengerek ezzel takarítják a padlót, a rendszer a szennyezett vizet és a szilárd szennyeződéseket pedig elválasztja egymástól, mielőtt a koszos folyadék visszakerülne a második tartályba. Az Dyson ígérete szerint az első tárolóba kerülő 1 liter vízzel akár 290 négyzetméter felület is megtisztítható – de ez a kijelentést azért érdemes fenntartásokkal kezelni.

A két henger ellentétesen forog, egy modulált szivattyú pedig egyenletesen osztja el a vizet 26 hidratálási ponton keresztül, mindkét egységet teljes benedvesítve. A hengereknél a sűrű felület és a tiszta víz biztosítja a kiömlött folyadékok felszívódását, míg a száraz szennyeződéseket, törmeléket és szőrszálakat a több millió mikroszál (64 800 négyzetcentiméterenként) takarítja fel. A görgők a tisztítófej teljes szélességét lefedik, így lehetővé teszik a peremtől-peremig történő tisztítást a sarkokban is.

A szeparációs technológia a szennyeződéseket és a piszkos vizet már a felszedésnél szétválasztja: a piszkos vizet strapabíró lemezek vonják ki a görgőkből, míg a másodlagos, nejlonsörtés belső kefesávok eltávolítják a szennyeződést és a törmeléket a mikroszálas görgőkről, azokat egyenesen a kivehető törmeléktálcába továbbítva.

Dyson

A törmeléktálca hálója 500 mikronos, ami hatékonyan választja el a piszkos vizet a nagyobb szennyeződésektől. A folyadék ezt követően a 0,8 literes második tartályba kerül, anélkül, hogy bármilyen nagyobb törmelék odajutna. Azzal, hogy a szennyeződés és a törmelék a gép fejében, a szennyezett víz pedig egy különálló tartályba kerül, lehetővé válik a könnyű és higiénikus ürítés. A használat után egy öntisztító üzemmód is elindul, ami mindkét hengert tiszta vízzel telíti, átöblítve az egész rendszert.

A Dyson WashG1 használata közben szabályozható a vízmennyiség: alacsony, közepes és magas üzemmódok közül lehet választani, annak megfelelően, hogy mennyire szennyezett a takarítani kívánt padló. Mindegyik üzemmód további három beállításra is lehetőséget biztosít, hogy a felhasználók saját tisztítási igényeiknek megfelelően további finomhangolásokat végezhessenek. A különálló boost üzemmód gomb megnyomásakor pedig mindkét henger maximális hidratálással dolgozik, a makacs szennyeződések és a rászáradt foltok eltávolítása érdekében.

Kapcsolódó
Ez a porszívó már egy teljesen új kategóriát képvisel
Lényegében két gép egyben: egy jól szuperáló vezeték nélküli porszívó és egy felmosógép – ami ráadásul saját magát is kitisztítja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik