Tech

24 milliárd kilométerre küldtek el egy szoftverfrissítést

MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images
MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRARY / Getty Images

46 évvel a Voyager-1 és Voyager-2 felbocsátása után a csillagközi térben járó űrszondák még mindig kapnak szoftverfrissítéseket – írja a Space.com. Az egyik új javítás célja, hogy orvosolja Voyager-1 tavaly óta tartó hibás adatküldését, egy másik frissítés pedig megakadályozhatja, hogy felhalmozódjon a szennyeződés az űreszközök hajtóműveiben. A javításoknak köszönhetően a Voyagerek még tovább szolgálhatják az emberiséget.

„A küldetés ilyen előrehaladott szakaszában a mérnöki csapat számos olyan kihívással szembesül, amelyekre egyszerűen nem áll rendelkezésünkre forgatókönyv” – mondta Linda Spilker, a NASA Jet Propulsion Laboratory munkatársa és a projekt kutatója. A csapat ennek ellenére továbbra is kreatív megoldásokkal áll elő.

2022 májusában a földi irányítás furcsaságokat tapasztalt a Voyager-1 AACS rendszerének üzenetfogadása közben – az AACS a szonda antennáját igazítja a Földhöz. Amennyire a kutatók meg tudják állapítani, az AACS hardvere tökéletesen működött, de valamilyen ismeretlen okból a telemetriai adatokat egy régi számítógépen keresztül irányította.

A mérnökök mostanra összeállítottak egy szoftverfrissítést, amelyet október 20-án először a Voyager 2-nek küldtek el.

Az űreszköz jelenleg mintegy 24 milliárd kilométerre jár a Földtől.

A javítás nem ad választ arra, hogy mi okozhatta a Voyager-1 hibáját, a frissítést mindenesetre ennek az űrszondának is elküldték. Az információk nagyjából 20 óra alatt teszik meg az elképesztő távolságot.

Az űreszközök egyébként hajtóműveik beindításával képesek állítani antennáikat, csakhogy ez lerakódásokat hoz létre a csövekben. A mérnökök attól tartanak, hogy a túl sok manőver miatt a szondák mozgásképtelenné válhatnak, ezért igyekeznek csökkenteni a hajtóműhasználatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik