Tudomány

Hamarosan véget érhet a Voyager-1 küldetése

MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP
MARK GARLICK / SCIENCE PHOTO LIBRA / MGA / Science Photo Library via AFP

Hónapok óta hibásan működik a NASA legendás űrszondája, a Voyager-1, a szakértők továbbra is dolgoznak a probléma megoldásán – írja a Gizmodo. Az űreszköz 45 éve indult útnak, azóta átlépte a Naprendszer határát, küldetése során pedig felbecsülhetetlen értékű adatokat gyűjtött.

A Voyager-1 egy ideje értelmetlen adatokat továbbít a földi irányításnak. A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) mérnökei megpróbálták megoldani a problémát, de mivel az űreszköz rendkívül messze jár, a folyamat igen lassan halad.

Noha egyre valószínűbb, hogy a misszió véget ért, a mérnökök még nem adják fel a küzdelmet.

A csapat folytatja az információgyűjtést, és olyan lépéseket készít elő, amelyek révén megérthetik vagy meg is oldhatják a probléma forrását.

Az anomáliának az űreszköz repülési adatrendszeréhez (FDS) lehet köze. Az FDS összegyűjti a Voyager tudományos műszereinek információit, valamint az űrszonda állapotára vonatkozó mérnöki adatokat, és ezeket egyetlen csomagban egyesíti, amelyet a szonda egyik alrendszerén, a telemetria modulációs egységen (TMU) keresztül bináris kódban továbbít a Földre. Az FDS és a TMU azonban nehezen kommunikál egymással, ennek eredményeképpen a TMU a földi irányításnak egyesek és nullák ismétlődő mintázatában adja át az információkat.

A hiba 2022 májusában jelentkezett először, akkor az adatokat az űrszonda egyik másik számítógépén keresztül kezdték el továbbítani. 2023 decemberében azonban a Voyager-1 ismét halandzsázni kezdett.

Az űreszköz jelenleg mintegy 24,4 milliárd kilométerre jár. A nagy távolság miatt közel két napba telik, amíg egy üzenet eljut a szondához, illetve a Földre megérkezik a válasz. Az információk kiértékelése, majd az újabb parancs elküldése nagyjából egy hétig tart.

A Voyager-1 1977-ben indult, kevesebb mint egy hónappal azután, hogy ikerszondáját, a Voyager-2-t felbocsátották. Mivel a Voyager-1 gyorsabb útvonalon haladt, előrébb jár, és már 2012 augusztusában megérkezett a csillagközi térbe, ezzel az első ember alkotta objektum lett, amely elérte a Naprendszer peremét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik